GeriSağlık Spor İçin Yarım Saat Harcamanız Yeterli!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Spor İçin Yarım Saat Harcamanız Yeterli!

Spor İçin Yarım Saat Harcamanız Yeterli!

Spor, geçirilmiş kalp hastalıklarının tekrarlama riskini düşürüp, ölüm yaşını geciktiriyor.

Düzenli spor yapmak, kalp ve damar hastalıkları; şişmanlık, diyabet, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği ve osteoporoz gibi hastalıkların oranını azaltıyor. Bu kadar olumlu yanları olan spor için günde yarım saat bile ayırmanız yeterli.

Geçirilmiş kalp hastalıklarının tekrarlama riskini düşürüp, ölüm yaşını geciktiriyor. Kişinin kendi sağlını daha iyi düzeye getirme işlevinin dışında, toplumun genelinde hastalık oranını azaltma gibi bir etkiye sahip. Çünkü hastalıklar gibi sağlık da bulaşıcı. Sigara içen kişi nasıl çevresini sigaraya özendirirse spor yapan da aktif bir yaşam için yakınlarını özendirir. Ayrıca, kişinin mikrobik hastalıklara yakalanma ve bulaştırma riski azalıyor. Bu nedenle, bireyler aktif bir yaşam sürmeli, hatta sporun teşvik edilmesi bir devlet politikası haline gelmeli.

Egzersiz Yaparak Stresle Başa Çıkabilir miyiz?

Spor, stresle başa çıkmanın en keyifli yollarından biridir. Kişi, sağlığı için iyi bir adım attığını düşünerek motive olup egzersize başlarsa, devamında zaten keyif alacaktır. Çünkü egzersiz sırasında vücutta endorfin salgılanır. Huzur ve mutluluk veren bu hormon, hafif depresyon hallerinde bile kişiyi rahatlatıp kendine güveninin artmasını sağlar. Ayrıca her gün spor yapmanın yorucu olacağı da düşünülmemeli, tam tersine düzenli egzersiz kişiye dinamizm verir. Çünkü güçlenen kaslar, daha uzun süre yorulmadan çalışmaya başlar. Uykunun düzene girmesi ve vücudun daha estetik bir görünüme kavuşması gibi etkiler de mutluluk veren, sağlıklı olmanın tadını çıkartmayı sağlayan faktörlerdendir. Haftada 5 gün, 30 dakikalık, orta şiddette bir aktivite sağlık için yeterlidir.

Dr. Cavit Meclisi

[fotogaleri=18]

False