Güncelleme Tarihi:
Utangaçlık, ergenlik çağında çok sık görülen ve bu çağa özgü bir duygudur. Ergenler, aile çevresi ve kültürel normlar çerçevesinde farklı düzeylerde utangaçlık yaşarlar. Ergenlerde utangaçlık duygusu, yaşamı olumsuz düzeyde etkilemeye başladığında “sosyal fobi” olarak isimlendirilir. Sosyal fobi sorunu yaşayan ergenlerde, depresyon sık görülür ve öz güvenleri oldukça düşüktür. Bu gençlerde, kekemelik, tik ve buna benzer sorunlara daha sık rastlanır.
Sosyal fobi, insanlarla bir araya gelindiğinde veya sosyal ortamlarda belirgin ve uzun süreli korku duygusudur. Herhangi bir sosyal durum aşırı kaygı duygulanımını açığa çıkarır, utanmaktan duyulan korku ve sık olarak panik atak görülebilir. Topluluk önünde konuşma, sosyal toplantılara katılım, tanımadığı kişilerle konuşma ve en sık görülen sosyal korkular olarak sıralanabilir. Ergenler kaygı oluşturan bu tür durumlardan kaçınmaya çalışır ve bu durum yaşamlarında uzun süreli sıkıntıya yol açar. Sosyal fobisi olan ergenler, utanılacak davranışlarda bulunmaktan korkarlar.
Bilişsel davranışçı tedavi yöntemleri sosyal fobide başarı ile uygulanır. Sosyal beceri geliştirme ve kaygı azaltıcı tekniklerin bilişsel davranışçı tedavi ile kombine edilmesi önemlidir. İlaç tedavisi sosyal fobisi olan çocukta tek tedavi yöntemi olarak düşünülmemelidir. Özellikle yoğun davranışçı girişimlerden sonra çok yönlü tedavi programının bir parçası olmalıdır.
Uzman Psikolog
Deniz Tunçer