GeriKişisel Bakım Solaryum Bağımlıları Dikkat!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Solaryum Bağımlıları Dikkat!

Solaryum Bağımlıları Dikkat!

Bronz ten bağımlılığı, sigara bağımlılığına eşdeğer!

Havaların düzelmesiyle birlikte kollarımızı ve bacaklarımızı gösteren kıyafetler giymeye başlıyoruz. Giydiğimiz kıyafetlerden gözüken beyaz tenimiz bizi rahatsız edebiliyor. Hızlı bronzlaşmak için de genellikle solaryumu kullanıyoruz. Peki, bu çok tercih edilen yöntem deri kanserine yol açabilir mi? Bu konuda Dermotolog Dr. Ayfer Aydın, solaryuma girmek isteyenlere ışık tutuyor.

Melanoma Nedir?

Melanoma deri kanseri olarak adlandırılır. Bu kanser türü, tüm kanser türleri içinde en sık görülenidir. Her on yılda bir deri kanseri görülme sıklığı yüzde 2 oranında artmaktadır. Günümüzde deri kanserini bilimsel olarak artırdığı bilinen en önemli etken ise güneştir.

Güneşten gelen UV ışınları derideki canlı hücrelere zarar verir. UV ışığına maruz kalan bu hücreleri korumak için, hücrelerin etrafında bulunan melanositler (derimize rengini veren pigment yapımından sorumlu hücreler), çoğalarak bir şemsiye gibi hücreleri çepeçevre sararak onları güneşin zararlı etkilerinden korurlar ve bu çoğalma ile bronzlaşırız. Yani esas olarak bronzlaşma hücrelerimizi korumak için derimizin yaptığı bir savunma mekanizmasıdır.

Solaryum Derimiz için Tehlikeli

Solaryum makineleri, UV ışını üreten lambalardan oluşan yapay bronzlaştırıcılardır ve aynı mekanizma ile deri kanseri riskini artırırlar. Aynı sigara bağımlılığı gibi bronz ten bağımlılığı da özellikle kadınlar arasında çok yaygındır. Solaryum makineleri bu açıdan son derece tehlikelidir. Çünkü sadece yaz mevsiminde değil kış mevsiminde de devam eden bu bronzlaşma isteği ile deri kanseri riski hızla artmaktadır. Ayrıca UV ışınlarının deride kalıcı lekeler yaptığını ve cildin erken yaşlanmasına neden olduğunu da bilmek gerekir.

Yakın zamanlarda Minnesota Üniversitesi’nden yapılan bir araştırmada, solaryuma sık giren insanların, solaryuma girmeyenlere göre yüzde 74 daha yüksek deri kanserine yakalanma riskine sahip oldukları saptandı. Uzmanlar, solaryumu çok kullananların deri kanserine yakalanma ihtimallerinin hiç kullanmayanlara oranla 2,5 ila 3 kat fazla olduğunu tespit ediyor. Araştırmalara göre, Minnesota'da 2004'ten 2007'ye kadarki 1167 melanoma vakasının yüzde 63'ünün solaryum kullandığını ve solaryum kullananlar arasında melanomaya yakalanma riskinin de yüzde 74 olduğunu belirledi.

False