GeriSağlık Soğuk algınlığı ve kolesterolün doğal ilacı!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Soğuk algınlığı ve kolesterolün doğal ilacı!

Soğuk algınlığı ve kolesterolün doğal ilacı!

Limondan 20 kat daha fazla C vitamini barındırıyor.

Elma, armut ve şeftali karışımına benzer bir tadı olan hünnap; elmadan 100, limondan ise 20 kat daha fazla C vitamini barındırıyor. Aynı zamanda soğuk algınlığı, nezle, kolesterol ve birçok hastalığın da doğal ilacı!

Elma, armut ve şeftali karışımına benzer hoş bir tadı olan, elmadan 100, limondan 20 kat fazla C vitamini barındıran hünnapa ilgi her geçen yıl artıyor. Nezle ve soğuk algınlığına iyi geldiği için doğal grip ilacı olarak da bilinen hünnap, aktarlarda şeker hastalarının gözde meyvelerinden birisi. Yaş ve kuru olarak yenebilen, kilosu ortalama 410 liradan satılan hünnapın, küçük iğde biçiminde ve ceviz büyüklüğünde iki çeşidi bulunuyor. Büyükleri genellikle sofralık yetiştirilirken küçük hünnapların ise kurusu aktarlarda satılıyor.

Çiftçilerin en gözde meyvelerinden birisi haline geldi

Hünnap, başlarda yeşilken olgunlaşmaya başladıkça kırmızı ve siyahmor renge dönüyor. Dikenli olması sebebiyle tarlaların etrafına çit bitkisi olarak dikilen hünnap, faydaları anlaşıldıktan sonra çitleri aşarak tarlanın içine ve özel bahçelere girdi. Dikimi ve bakımının kolay olmasıyla farklı ürün çeşidi arayan çiftçinin de en gözde meyvelerinden birisi haline geldi. Denizli'nin merkeze bağlı Yeniköy köyünde meyvecilik işiyle uğraşan İsmail Öz, önce hobi olarak diktiği hünnapların para ettiğini görünce dikim alanını 30 dönüme çıkarmış. Öz, "Altı yıl önce hobi olarak başladım ben bu işe. 100 adet dikmiştim, ertesi sene meyve verdi. Meyvesini de yüksek fiyatlardan sattık. Satınca tabii hoşuma gitti, üç dört sene sonra 30 dönüme çıkardım" diyor.

Fazla tanınmadığı için meyve çoğalınca pazar bulmakta ilk etapta zorlandığını ifade eden Öz, ülke çapındaki bir marketler zincirini bahçesine davet ederek hünnaplarını gösterip anlaşma sağladığını, şu anda talepleri karşılamakta zorluk çektiğini ifade ediyor. 

Hünnapta limonun 20 katı C Vitamini bulunuyor!

Emekli ziraatçı olan Kâmil Okyaz ise hünnapın Suriye kökenli olduğunu, Türkiye'de yeni tanınmaya başladığını, kültüre alınma aşamasınınsa son 10 yılda olduğunu ifade ediyor. Okyaz, "Merak edenler araştırdığında görecektir ki kamuoyunda C vitamini deposu olarak herkese sorduğumuzda limon bilinir. Oysa hünnapta C vitamini, limonun tam 20 katı. Elma meyvesine ise birebir oranladığımızda tam 100 katı C vitamini var. Ayrıca sindirim sistemi rahatsızlığı çeken insanlar için birebir ürün. Aynı zamanda kolesterolü düşüren bir özelliği var. Zaten dikkat ederseniz daha çok aktarlarda dermanlık bitki olarak bulunurken yeni yeni sofralarımıza gelmeye başladı" diyor.

CHA

False