GeriSağlık Soğan suyu ve bal penisilinden daha etkili
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Soğan suyu ve bal penisilinden daha etkili

Soğan suyu ve bal penisilinden daha etkili

Hem pratik hem de doğal bir karışım.

Konya'da iki lise öğrencisi, hazırladıkları projeyle, soğan suyu ve bal karışımının, bakteriler üzerinde penisilinden daha etkili olduğunu ortaya koydu.

Soğan suyu ve bal karışımının boğaz enfeksiyonuna etkisini inceleyen Konya Özel Güventaş Lisesi öğrencileri İrem Hira Yuca ve Fatma Nurbanu Turan, bu konuyu mercek altına aldı. Yuca ve Turan'ın, proje danışmanı öğretmenleri Serap Tolu ile birlikte yürüttükleri çalışma 4 ay sürdü.

Öğrencilerden Fatma Nurbanu, yaptığı açıklamada, halk arasında çok bilinen soğan suyu ve bal karışımının boğaz enfeksiyonuna etkisini bilimsel olarak araştırdıklarını söyledi.
Turan, karışımı nasıl hazırladıklarını ise şöyle anlattı: "İlk olarak orta büyüklükte bir soğanın alt ve üst kısmındaki çıkıntıları kestik. Üst kısmı bir santimetre çapında oyduk. Oyduğumuz kısma bir çay kaşığı bal ekledik. Alt kısmından da 5 milimetre derinliğinde 4 adet delik açtık. Sonra bu düzeneği bir bardağın üzerine yerleştirdik. Oda şartlarında 3 saat beklettik ve sonunda karışımımızı elde ettik. Bu karışımı Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi'ndeki Mikrobiyoloji Laboratuvarı'nda, hazır bakteri kültürlerine enjekte ettik."

Soğan suyu ve bal penisilinden daha etkili

Bu karışım penisilinden daha etkili

İrem Hira Yuca ise karışımı bakterilere enjekte ettikten bir gün sonra sonuçların rahatlıkla görülebildiğini ifade etti.
Yuca, "Enjekte ettiğimiz yerin etrafında çeşitli genişlemeler oluşuyor. Bu genişlemelerin çapı ne kadar büyükse karışım o kadar etkili demektir. Bizim karışımımız 26 milimetre genişlemeye sahip. Beta Hemolitik Streptokok dediğimiz bakteriler, penisilin ile tedavi ediliyor. Penisilin ise 24 milimetre genişletti. Yani karışımımız penisilinden daha etkili. Hem daha pratik hem de doğal" dedi.

Penisilinin pek çok yan etkisi olduğunu belirten Yuca, karışımlarının penisiline alternatif olarak kullanılabileceğini söyledi.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı tarafından bu yıl 44'ncüsü düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'na katılan iki öğrenci, Isparta'da geçtiğimiz ay, yarışmanın bölge sergisinde de projelerinin sunumunu yapmıştı.

A.A

False