GeriÇocuk Sağlığı Şimdi grip için aşılanmanın tam zamanı!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Şimdi grip için aşılanmanın tam zamanı!

Şimdi grip için aşılanmanın tam zamanı!

2015-2016 sezonu grip aşısı hakkında bilmeniz gerekenler...

Grip, her yıl Ekim-Mayıs ayları arasında salgın yapan bulaşıcı bir hastalıktır. Influenza virüsü nedenlidir ve hapşurma, öksürme ve direkt temas ile kolayca bulaşır. Herkes grip olabilir ama yakalanma riski en büyük olan grup çocuklardır. Semptomları hızla başlayabildiği gibi günlerce de sürebilir.

GRİBİN BELİRTİLERİ

  • Ateş-titreme
  • Boğaz ağrısı
  • Kas ağrıları
  • Yorgunluk
  • Öksürük
  • Baş ağrısı
  • Burun tıkanıklığı-akıntısı

Grip bazı insanları çok daha fazla etkiler:

  • Küçük çocuklar
  • Solunum yolu alerjisi olan kişiler,
  • 65 yaş ve üstü yaşlılar,
  • Hamileler,
  • Ağır sağlık sorunları olan kişiler (kalp-böbrek-karaciğer hastalıkları, diyabet, bağışıklık sistemi yetersizliği ya da sinir sistemi hastalıkları)

Grip aşısı asıl bu insanlar için önem taşır ve bir toplum sağlığı konusudur. Grip aşısının bu insanlarla temasta olan herkese yapılması gerekir. Grip aynı zamanda zatürreye neden olabilir. İshal ve havaleler de çocuklarda görülebilir. Grip aşısı, gripten korunmada en etkin yoldur ve insandan insana bulaşmayı da engeller.

Şimdi grip için aşılanmanın tam zamanı

BU YILKİ GRİP AŞISI İLE İLGİLİ BİLMENİZ GEREKENLER

1. Grip aşısı çocuklar için gereklidir

Grip virüsü çok yaygın ve etkileri önceden tahmin edilemeyen bir virüstür. Ağır komplikasyonlara ve ölüme neden olabilir. Bağışıklama ise her yıl çocukların gripten korunmasında en etkin yoldur.

Her yıl toplam nüfusun ortalama % 5-20 grip virüsüne yakalanır ve 200.000 den fazla insan grip hastalığının komplikasyonları nedeni ile hastaneye yatırılır.

Influenza, antiviral ajanlarla tedavi edilebilir ancak bu tedavi pahalı, umulandan daha az etkin ve potansiyel yan etkiler barındıran bir tedavidir.

6 aydan büyük çocuklar ve gençlerin grip aşısı ile aşılanmaları Amerikan Pediatri Akademisi tarafından önerilmektedir. Buna ek olarak 5 yaş altındaki çocukların evdeki bakımından sorumlu kişiler ve grip için yüksek risk altındaki kişilerin de aşılanmaları gerekir.

Çocuklar, özellikle de 5 yaş altındakiler, grip hastalığı ve komplikasyonları için genellikle tıbbi destek almak zorunda kalırlar. Çünkü;

  • Ağır grip komplikasyonları 2 yaş altındaki çocuklarda çok daha sıktır.
  • Kronik sağlık problemi olan çocuklar (kalp hastalığı, astım, diyabet, sinir sistemi hastalıkları) ağır grip komplikasyonları açısından yüksek risk altındadır.

2. Şimdi grip için aşılanma zamanı!

Influenza aşısı için sezon başladı ve sonbahar-kış boyunca da devam edecek. İlk defa grip aşısı olacak bebek ve çocukların bir defaya mahsus olmak üzere 1 ay ara ile 2 doz aşılanmaları gerekiyor. Aşı sezonu bitmeden 2 doz aşılanmasının tamamlanabilmesi için acele etmelisiniz.

Şimdi grip için aşılanmanın tam zamanı

3. İğne olmak zorunda değil. Grip aşısı için burun spreyi şeklinde aşı da mevcut.

Çocuklar için 2 tip grip aşısı mevcut. Bunlardan biri 6 aydan büyük bebek ve çocuklar için önerilen inaktive influenza aşısı, kas içine enjeksiyon olarak yapılır.

Zayıflatılmış canlı aşı formu ise 2 yaşından büyük, 49 yaşından küçük bireyler için burun spreyi şeklinde uygulanabilir. Ancak sprey şeklinde aşı henüz ülkemizde kullanıma girmedi.

4. Grip aşısından grip olunmaz

Grip aşıları ölü ya da zayıflatılmış virüs ile üretilir. Burun akıntısı, yorgunluk, baş ve kas ağrıları gibi sistemik semptomlar aşı sonrası görülebilir.

Grip aşısının bu yan etkileri ılımlıdır ve grip olmakla bir tutulmamalıdır. En yaygın yan etkiler aşı yapılan yerde ağrı ve hassasiyettir. Büyük çocuklar ve yetişkinlerde çok daha nadir olmak üzere, 2 yaş altındaki çocukların %10-35'inde aşıdan 24 saat sonrasına kadar ateş görülebilir. Burun spreyi şeklinde olan grip aşısının daha fazla grip hastalığı benzeri yan etkiler gösterebilme potansiyeli mevcuttur.

5. Eğer aşılı iseniz ve gribe yakalandıysanız hastalığı çok daha hafif geçireceksiniz

Grip aşısının % 60 efektif olduğu bilinir ve grip aşısı olan insanlar hastalığı çok daha hafif geçirirler.

6. Bu yıl yapılan grip aşının geçen seneye göre çok daha etkili olduğu düşünülüyor. Çünkü;

2014-2015 grip sezonu, önceki yıllara göre çok daha ağır geçti. Çünkü daha yaygın görülmüş olan, H3N2 influenza virüsünün etkin genetik bölümü aşının içeriğinde yoktu. 2015-2016 sezonu aşısı bu gen bölümünü de kapsıyor.

7. Influenza aşısı otizme neden olmaz

Literatürde yapılan çalışmalar, grip aşısının güvenli olduğunu ve otizm nedeni olmadığını göstermiştir.

8. Grip aşısı diğer aşılar ile aynı zamanda güvenle yapılabilir

Grip aşısı, diğer aşılarla birlikte aynı anda güvenle yapılabilir. Fakat ayrı bir bölgeden ve farklı bir iğne ile 6 ay – 8 yaş arası, ilk defa aşılanacak olan çocukların 1 ay ara ile 2 kez aşı olmaları, bağışıklığın güçlü bir şekilde kazanılabilmesi için önemlidir. Canlı aşılar ile (suçiçeği, kızamık, kızamıkçık, kabakulak vb.) aynı anda ya da 4 hafta ara ile yapılabilirler.

Şimdi grip için aşılanmanın tam zamanı

9. Yumurta alerjisi olan birçok çocuk da güvenle grip aşısı olabilir

Yumurta alerjisi olan pek çok çocuk hastane ortamında güvenle grip aşısı olabilir. Ağır yumurta alerjisi olan çocuklar için bir çocuk alerji uzmanının önerileri doğrultusunda hareket edilmelidir.

10. Kimler grip aşısı olmamalı?

  • Eğer yumurta, jelatin ya da anbiyotiklere karşı hayatı tehdit edici alerjiniz varsa aşı olmamalısınız.
  • Eğer guillain barré hastalığı geçirdiyseniz aşı olmamalısınız.
  • Kendinizi iyi hissetmiyorsanız aşılanmayı bir süre erteleyebilirsiniz.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Uzman Dr. Tuna Gül Han

False