GeriSağlık Sıcaklarda çalışmaya hazır olun
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sıcaklarda çalışmaya hazır olun

Sıcaklarda çalışmaya hazır olun

Yaz aylarında çalışırken sağlığınızı korumanın yolları.

Aşırı sıcağın yarattığı nefes alamama, ateş basması, baş dönmesi, yorgunluk, halsizlik gibi şikayetlere karşı önlem almak gereklidir. Sıcakta çalışmak zorunda olanlara günde iki litre su tüketmeleri, tuzlu ayran içmeleri, sebze ve meyve yemeleri öneriliyor. Dr. Şirin Parkan, sıcaklıklar artarken iş yerinde alınması gereken önlemleri anlattı.

İş yerlerinde klimaların ısısının kademeli olarak düşürülmesi, temizliğinin düzenli yapılması tavsiye ediliyor. Su sebilleri konularak çalışanların su ihtiyacının karşılanması gereklidir. Sıcaklıkların artması fizyolojik stres, hastalık hatta ölüme bile yol açıyor.

Sıcaklara Karşı Alınacak Önlemler

Hareketlerinizi yavaşlatın: Ağır çalışmalar yavaşlatılmalı veya günün en serin zamanında yapılmalıdır.

Yazlık kıyafetler giyin: Hafif açık renkli kıyafetler ısıyı ve güneş ışınlarını yansıtır ve vücudun normal sıcaklığını korumasına yardımcı olur. Sentetik kıyafetler yerine pamuklu kıyafetler tercih edilmelidir.

Vücut sıcaklığını artıracak yiyeceklerden kaçının: Protein gibi metabolik ısı üretimini ve aynı zamanda su kaybını artıran yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

Su veya alkol içermeyen sıvıları bol miktarda tüketin: Vücudumuz serin kalmak için suya ihtiyaç duyar. Kendinizi susamış hissetmiyor olsanız dahi bol bol su tüketin. Ancak epilepsi, kalp, böbrek ve karaciğer hastaları, sıvı kısıtlayıcı diyet yapanlar, idrar tutma problemleri olanlar sıvı tüketimlerini artırmadan önce bir doktora danışmalıdır. Alkollü içecekleri de içmemekte fayda var.

Doktor tarafından önerilmemişse tuz tabletlerini almayın: Tuz kısıtlayıcı diyette olanlar tuz tüketimlerini artırmadan önce mutlaka bir doktora danışmalıdır.

Güneş altında fazla kalmayın: Güneş yanıkları ısı dağıtım işlemini çok güçleştirir.

Çocukları ve küçük ev hayvanlarını kapalı otomobilde asla yalnız başlarına bırakmayın: Kapalı bir araçta sıcaklık 60 dereceye çıkabilir. Böyle bir sıcaklığa maruz kalma ölümle sonuçlanabilir.

Klimalar Alerjik Zatürreye Neden Olabiliyor

Alerjik zatürreye, klima sistemlerinin nemlendirme bölümlerinde üreyen küf mantarları yol açıyor. Alerjik zatürre, küf mantarlarının bulunduğu havanın solunmasından 4-6 saat sonra ateş, baş ve kas ağrıları, halsizlikle gribal enfeksiyon gibi başlıyor. Daha sonra da öksürük, balgam, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi gibi akciğerlerde belirtiler ortaya çıkıyor. Klimalar yüz felci, burun kanaması ve üst solunum yolu hastalıkları da yapabiliyor.

False