GeriSağlık Sentetik yerine pamuklu giysiler tercih edin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sentetik yerine pamuklu giysiler tercih edin

Sentetik yerine pamuklu giysiler tercih edin

Bahar hastalıklarına yakalanmamak için almanız gereken başlıca önlemler…

Bahar aylarında mevsimler arası geçiş ve hava sıcaklıklarındaki değişim ile birlikte hastalıklar da artış gösterir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Görgülü, bu hastalıklara yakalanmamak için alınacak önlemlerini sıralayarak baharda sağlıklı kalmanın yollarını anlattı.

Kapalı ortamları sık sık havalandırın

Bahar aylarında zorunlu olmadıkça kalabalık yerlerde ve kapalı yerlerde kalınmamalıdır. Kapalı ortamlar sıklıkla havalandırılmalı, bol bol temiz hava alınmalıdır.

Bol bol taze meyve ve sebze tüketin

Öğünlerinizde ölçülü bir şekilde yer almasına özen gösterilmelidir. İyi beslenemeyen kişilerde ya da hamile, çocuk ve yaşlılar ile bazı kronik hastalığı olanlarda vitamin takviyesi yapılmalıdır. İnsan vücudu için suyun gerekliliği unutulmamalı ve yeterli sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. Mevsime uygun olarak açık havada yapılabilecek düzenli egzersizler kişiyi hastalıklardan korumaktadır.

Uyku saatinizi iyi ayarlayın

Uykuya dikkat edilmelidir, uykusuzluk vücut direncini düşürerek daha kolay hastalanmamıza neden olur. Uyku düzenin de yaş, günlük aktivite yoğunluğu ve süresi gibi etkenlere göre iyi ayarlanması gerekir.

Sentetik yerine pamuklu giysiler tercih edin

Mevsim şartlarına uygun giyinmek önemlidir; çok sıkı, terletecek naylon içerikli giysiler ya da üşütecek kadar ince giysiler tercih edilmemelidir. Pamuklu, vücudun hava almasını sağlayan, gerektiğinde çıkarılıp yeniden giyilebilecek giysiler tercih edilmelidir.

Erken tedavi önemli

Gerekli önlemler alınmasına rağmen hastalık başladığında erken tedavi çok önemlidir. Erken dönemde ve hafif enfeksiyonlarda yatak istirahati, iyi uyku ve beslenme yeterli olacaktır; ancak bu önlemlere ek olarak ateş düşürücü, ağrı kesici ve vitaminler kullanılabilir. Öksürük, balgam, ateş, nefes darlığı gibi durumlarda doktora başvurup tetkik yaptırmak ve uygun tedavi yoluna gitmek gereklidir.

False