GeriEtkinlikler Senin genetiğine en uygun ilaç hangisi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Senin genetiğine en uygun ilaç hangisi?

Senin genetiğine en uygun ilaç hangisi?

Son yıllarda insan genetiği üzerinde yapılan çalışmalar, genlerimizin ilaçlara verdiğimiz tepkiler üzerinde etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Farmakogenetik analizle, ilaçlara verdiğimiz tepkileri etkileyen genetik farklılaşmalarının saptandığını belirten Prof. Belgin Süsleyici, ilaç genetiği analizi ile ilgili merak ettiğimiz soruları yanıtlıyor.

GENETİK YAPIYA GÖRE EN UYGUN İLAÇ BELİRLENİYOR!

Senin genetiğine en uygun ilaç hangisi

Yapılan testler sonrasında halen kullandığınız veya gelecekte kullanabileceğiniz ilaçların güvenli ve etkin kullanımı üzerinde rol oynayabilecek herhangi bir genetik farklılaşmayı tespit ederek, kişiye özgü ilaç genetiği raporu oluşturulmasını sağlar. Bu testler sayesinde kişinin genetik yapısına göre yanıtı en yüksek, yan etkisi en az ilacı deneme yanılma olmandan önceden tespit etmek ve kişiye özgü tedaviler planlamak mümkün olmaktadır.

FARMAKOGENETİK ANALİZ TESTİNİN YARARLARI NELERDİR?

 

Senin genetiğine en uygun ilaç hangisi
 

  • Farmakogenetik analiz testi ile ilaçların işlenmesinde rol oynayan enzimlerinin işlevlerini değiştiren genetik farklılaşmalar saptanır. Bu şekilde hangi ilaca kişinin nasıl bir yanıt oluşturacağı ortaya koyulur.
  • Hekimlerin kişisel genetik yapıya özel olarak hangi ilaçların hasta için yararlı veya etkisiz olduğunu önceden bilmesine olanak sağlar. Deneme yanılma olmadan kişiye özgü tedavi planlaması yapılır.
  • Toksite oluşturacağı saptanan ilaçlar için doz ayarlamaları yapılarak veya alternatif ilaçlar tercih edilerek hastaların istenmeyen yan etkilerden korunması sağlanabilmektedir.
  • Hekiminiz tedavi için en uygun ilaçları belirleyerek doz ayarlaması yapabilir. Böylece en güvenli ve etkili tedaviler zaman kaybı olmadan planlanabilir.
  • Seyahatlerde veya acil müdahale gerektiren durumlarda hekimler bu yaşamsal önemdeki bilgiyi hastanın elinde bulunan rapor sayesinde öğrenebilirler.

BU TESTLE KİŞİYE ÖZEL EN UYGUN İLAÇ VE DOZ BELİRLENİYOR!

 

Senin genetiğine en uygun ilaç hangisi
 

Farmakogenetik testler sayesinde kişinin genetik yapısı ile kullanacak olduğu ilacın karşılaştırılarak en uygun ilacın ve en uygun dozun seçilmesi sağlanabiliyor.

HASTA DAHA ÇABUK İYİLEŞİYOR

Senin genetiğine en uygun ilaç hangisi

Bu testi yaptırmanın hem doktor hem de hasta için önemli avantajları vardır. Genetik özelliğe göre tedavi edici etkisi en fazla ve yan etkisi en az olan ilacı seçme imkanının yanında hasta için en uygun doz bulunarak, ilaç hastaya önerilir.

En doğru ilaç en doğru dozda kullanıldığı için hasta hızla iyileşir, yan etkiler ise en aza indirilir. Hasta çeşitli ilaçlar arasında kendine uygun olanı deneme yanılma yolu ile değil, genetik testlerini yaptırarak bilimsel bir yolla bulmuş olur. Kullandığı ilaç sayısı ve hastalığının tedavi süresi azalacağı için maddi olarak ta çok önemli kazançlar sağlar.

 

Senin genetiğine en uygun ilaç hangisi
 

Farmakogenetik test uygulamaları yapmak üzere İSTKA’nın (İstanbul Kalkınma Ajansı) YENİLİKÇİ VE YARATICI İSTANBUL MALİ DESTEK PROGRAMI ile desteklenen TR10/16/YNY/0030 Bireye Özel Akılcı İlaç Kullanımına Yönelik Farmakogenetik Projesi kapsamında Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde Türkiye’nin ilk Farmakogenetik Hizmet Birimi kurulmaktadır.

Lansman Toplantısı 27 Şubat2017 Pazartesi ünü 13.00-16.00 arası T.C. Sağlık Bakanlığı Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nun da yapılacaktır. Katılımınız bizleri memnun edecektir.

 

Senin genetiğine en uygun ilaç hangisi
 

False