GeriSağlık Şeker tüketmek sandığınız kadar zararlı değil
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Şeker tüketmek sandığınız kadar zararlı değil

Şeker tüketmek sandığınız kadar zararlı değil

Hangi tür şekerler karaciğer yağlanmasına sebep olmuyor?

Florida Üniversitesi Biyomedikal Bilimlerden Prof. Dr. James Rippe'nin yaptığı araştırmada, şekerin karaciğer yağlanmasına sebep olmadığının kanıtlandığı belirtildi. Makalede, şimdiye kadar yapılan çalışmaların büyük çoğunluğunda insanlara, günlük hayatta tüketilmesinin imkansız olduğu dozlarda şeker yüklemesi yapıldığı, bunun da gerçekçi olmadığı ifade edildi.

Prof. Dr. James Rippe ve ekibinin nişasta bazlı şeker ve pancar şekeri üzerine yaptığı çalışmaya ilişkin makalesi, "Journal of Applied Physiology, Nutrition and Metabolism" dergisinde yayınlandı.

Rippe makalesinde, ekibiyle birlikte yürüttüğü çalışmada beslenmede yer alan fruktoz-glikoz içerikli şekerlerin karaciğerdeki yağ oranı ve kas arası yağ dokusu üzerindeki etkilerini araştırdıklarını ifade etti.

Makalede, şimdiye kadar şekerle ilgili yapılan çalışmaların büyük çoğunluğunda insanlara, günlük hayatta tüketilmesinin imkansız olduğu dozlarda şeker yüklemesi yapıldığı, bunun da gerçekçi olmadığı kaydedildi.

Bu anlamda çalışmanın dünyada "ilk" olduğu öne sürülen makalede, pancar şekeri ve nişasta bazlı şekerin karaciğer yağlanmasına neden olmadığı bilgisi yer aldı.

Nişasta bazlı şeker ve pancar şekeri karaciğer yağlanmasına sebep olmuyor

Prof. Dr. Rippe, makalesinde, çalışmanın gerçek yaşam koşulları baz alınarak, insanlar üzerinde yapılan "tek" çalışma olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Çalışmada 10 hafta boyunca düşük, orta ve yüksek miktarda şeker tüketimine denk gelecek oranlarda pancar şekeri ve nişasta bazlı şeker ile tatlandırılmış, düşük yağlı süt tüketen 64 birey incelendi. Karaciğer yağ oranı ölçümü 'CT' (Sintigrafi), kaslardaki yağ oranı ise 'MR' (Manyetik Rezonans) görüntüleme yöntemi ile belirlendi. Sonuçlar, günlük enerji ihtiyacının küçükten büyüğe farklı bölümlerinin şekerler yoluyla karşılandığı 3 nişasta bazlı şeker ve 3 pancar şekeri deney grubunda, karaciğer ve kas arası yağ oranlarının 10 hafta sonunda değişmediğini gösterdi."

Prof. Dr. Rippe, gerçek hayattaki tüketim miktarları ve biçimi üzerinden yola çıkıldığında nişasta bazlı şekerin de pancar şekerinin de karaciğer yağlanmasına ve insülin direncine neden olmadığının görüldüğünü ifade etti.

Çalışmanın insanlar üzerinde yapılmış olması dikkati çekiyor

Marmara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu da makaleye ilişkin yaptığı açıklamada, araştırmanın nişasta bazlı şekerler ve pancar şekerinin karaciğer yağlanmasına neden olmadığını gösteren değerli bir çalışma olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Elmacıoğlu, çalışmanın, şimdiye kadar yapılmış birçok klinik ve deneysel araştırmadan farklı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Farklılıklarına baktığımızda insanlar üzerinde yapılmış olması dikkati çekiyor. Sanırım ilk kez MR ve CT gibi ileri radyolojik tetkiklerle kaslarda ve karaciğerde hücre bazında yağ birikiminin incelenmiş olması, gerçek yaşam koşulları içinde orta ve yüksek miktarda pancar şekeri ve nişasta bazlı şekeri tüketebilecekleri miktarların baz alınmış olması, çalışmada dikkati çeken noktalar. Prof. Dr. James Rippe ve ekibi bu çalışmada, günlük beslenme ile tüketilebilecek miktarlar üzerinden araştırma planlamıştır. Daha önceki araştırmalara baktığımızda beslenmede fruktozun farklı kaynaklarının (bal, meyve gibi) karaciğer üzerine metabolik etkilerini karşılaştıran herhangi bir klinik çalışma yoktur. Bu araştırma, şekerin, fruktozun günlük beslenme alışkanlıkları ve makul tüketim sınırlarında zararlı olmayacağını ifade eden değerli bir çalışmadır."

A.A

False