GeriSağlık Sarımsak ve limon tansiyonu düşürmüyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sarımsak ve limon tansiyonu düşürmüyor

Sarımsak ve limon tansiyonu düşürmüyor

Uzmanlar, halk arasında sıkça kullanılan bazı yöntemlerin etkili olmadığını söylüyor.

Hipertansiyonun başka organlar bozulmadan, inme geçirmeden mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Tansiyonu tespit edebilmenin neredeyse tek yolu kan basıncını ölçmektir. Bu nedenle orta ve ileri yaşlarda kan basıncı düzenli aralıklarla ölçülmelidir.

Büyük tansiyonun 140, küçük tansiyonun ise 90 mmHg'nin üzerinde çıkması hipertansiyon olarak adlandırılır. Hipertansiyon tüm yaş gruplarında görülmekle beraber, orta ve özellikle ileri yaş grubunun hastalığıdır. Özellikle 70 yaş ve üzerindekilerin 3'te 2'sinde hipertansiyon bulunuyor. Hipertansiyon ülkemizde de sık görülür ve birçok gelişmiş ülkede en sık görülen kardiyovasküler risk faktörüdür. Hipertansiyon, dünyadaki düzeltilebilir ölüm sebepleri arasında ilk başta gelen risk faktörüdür ve bütün diğer risk faktörlerinden daha fazla ölüme sebebiyet verir.

ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ

Sarımsak ve limon tansiyonu düşürmüyor

Yüksek tansiyon bazen belirti vermez, bu nedenle ölçüm yapmak şarttır. Teşhiste gecikilmesi halinde hipertansiyon kalp, damar, böbrek ve gözlere zarar verir. Hipertansiyon, başka organlara zarar vermeye başladıktan sonra teşhis edilirse bu geç kalmış bir teşhis olur. Hipertansiyonu belirti vermediği aşamalarda tedavi edip, bu hastalıkların meydana gelmesini engellemek gerekir. Bu hastalıklar meydana geldikten sonra yapacağımız tansiyon teşhisinin faydası nispeten azalmış durumdadır. Esas faydamız böbrekler, kalp, beyin gibi başka organlar bozulmadan, inme geçirmeden tansiyonu tedavi etmektir.

AŞIRI TUZ TÜKETİMİNDEN KAÇININ

Sarımsak ve limon tansiyonu düşürmüyor

Hipertansiyon, diyabet ve yüksek kolesterol gibi hastalıklarda genetiğin önemli bir rolü vardır. Genetiğinizde tansiyona yatkınlık olsa bile, az tuz tüketir, beslenmenize, kilo kontrolü ve egzersize dikkat ederseniz tansiyon hastası olmayabilirsiniz veya daha ileri yaşlarda olursunuz. Buna karşın genetik yapınızda tansiyon olmasa bile kilolu olursanız, çok tuz tüketirseniz, şekeriniz yüksek olursa, az egzersiz yaparsanız hipertansiyon gelişebilir. Genetik yatkınlıkla çevresel faktörler bir araya gelirse hipertansiyon çok daha erken dönemlerde ortaya çıkar.

SARIMSAK VE LİMON TANSİYONU DÜŞÜRÜR MÜ?

Sarımsak ve limon tansiyonu düşürmüyor

Limon ve sarımsağın kan basıncı üzerinde ciddi bir etkisi yoktur. Kan basıncı yükseldiği sırada gerginsek bu gerginliği giderecek, bizi rahatlatacak herhangi bir yaklaşım kan basıncımızı düşürür. Örneğin, biz limon aldığımızda, sarımsak aldığımızda tansiyonumuzun düşeceğini düşünürsek, bir rahatlama hissederiz. 'Ben limon kullandım, tansiyonum düşecek' rahatlığı bile tansiyonu düşürür. Yoksa sarımsak ve limon gibi yöntemler ilaçlarla karşılaştırıldığında kan basıncında önemli bir düşme sağlamaz.

AA 

False