GeriSağlık Sağlıklı olmak için kendi başımıza neler yapabiliriz?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sağlıklı olmak için kendi başımıza neler yapabiliriz?

Sağlıklı olmak için kendi başımıza neler yapabiliriz?

Uzman Doktor Mehmet Ali Elmacıoğlu, genel sağlığı artırmamıza yardımcı olacak tavsiyelerde bulundu.

Kalp hastalığı, tip 2 diyabet, felç ve birçok önde gelen kanser türü gibi önlenebilir hastalıklar sağlıklı bir yaşam tarzıyla kontrol altına alınabiliyor. Gündelik yaşamda atılacak birkaç adım genel sağlığı arttırmak için yeterli olabilir.

DAHA AKTİF OLMAK VE EGZERSİZ YAPMAK 

Egzersiz, genel sağlığı düzeltmede sihirli bir değnek görevi görür. Günde yarım saat boyunca tempolu yürüyüş yapmak kan dolaşımı ve toksinlerin atılımına destek olarak kalp hastalığı, diyabet ve çeşitli kanser formlarını önemli ölçüde azaltır.
Yaşam boyu düzenli egzersiz bağışıklık sistemini geliştirir, zihinsel fonksiyonları düzenler, insanların daha sonraki yıllarda aktif ve bağımsız olmalarını sağlar ve yaşam süresini uzatır. Yapılan araştırmalar, düzenli egzersizin erken yaşlanma riskini %30 azalttığını göstermiştir. 

Sağlıklı yaşlanmak için kas-eklem dokularının aktif ve güçlü olması önemlidir. Kişinin yaşına ve sağlık durumuna uygun yaptığı egzersizler ilerleyen yaşlarda osteoporoz, eklem artrozu (eklem kireçlenmesi) gibi problemlerin gelişme riskini azaltacaktır. 

 

Sağlıklı olmak için kendi başımıza neler yapabiliriz
 

SAĞLIKLI BESLENMEK 

Tüm dünyada obezite oranları giderek yükselmektedir. Sağlıklı beslenmenin düzenlenmesi ve kilo kontrolü genel sağlık açısından oldukça önemli bir faktördür. Fazla kilonuz varsa, vereceğiniz sadece birkaç kilo bile genel sağlığınızın yanında kas-eklem rahatsızlıklarınızın da rahatlamasına katkı sağlar. Kilonuz normalse, kalorileri azaltarak ve sık egzersiz yaparak sabit tutmaya çalışın.
Sağlıklı bir diyet bol sebze, meyve ve kepekli tahıllar içerir. İyi bir diyet için rafine şekerleri ve doymuş yağları sınırlı oranda tüketmeliyiz. Alkol, şeker, asitli içecekler, fast food tarzı beslenme ve hazır gıdalar damar sertliğine neden olarak damar hastalıklarına davetiye çıkarmaktadır.
Erişkinlerin günlük 2.5-3 L su tüketimi, bedensel fonksiyonların sağlıklı işlemesine, kaybedilen suyun yerine konmasına ve cilt sağlığı üzerine olumlu etkiler oluşturacaktır. Özellikle hareket sistemimizde kasların sağlıklı kasılması için yeterli su tüketimini ihmal etmemeliyiz. 

DÜZENLİ SAĞLIK KONTROLLERİ YAPTIRMAK 

Genel sağlığı korumak için sağlık kontrollerini düzenli yaptırmak erken teşhis ve tedavi şansı sunacağı için çok önemlidir. Kan değerleri, vitamin-mineral eksiklikleri, vücudumuzda olan değişimlerin takip edilerek bunların hastalık öncesi belirtiler olup olmadığının araştırılması potansiyel sağlık problemlerine yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olur.
Düzenli sağlık kontrolleri hayat kurtarıcıdır. Kolesterol seviyenizi ve kan basıncınızı bilmek ve yönetmek, kalp hastalığı riskini azaltmak için çok önemlidir. Kanser tarama testlerinin hastalığın bazı formlarını ortadan kaldıracak kadar erken yakaladığı gösterilmiştir.

SİGARAYI BIRAKMAK HAYAT KURTARIR 

Uluslararası kanser araştırmalarına göre akciğer kanseri, kanser ölümünün önde gelen nedeni olmaya devam ediyor ve vakaların birçoğu doğrudan sigaradan kaynaklanıyor. Tüm dünyada sigara içme oranları düşüyor. Sigara içme alışkanlığından kurtulmaya yardımcı olacak takviyeler ve çeşitli teknikler mevcuttur. 

AİLENİZLE VE ARKADAŞLARINIZLA KEYİFLİ VAKİT GEÇİRİN

Yaşamdan zevk almak ve destekleyici sosyal çevreyle ilişkileri sürdürmek sağlığın büyük bir parçasıdır. Yapılan araştırmalara göre geniş sosyal ağlara sahip kişilerin, arterlerinde kalsifikasyon oluşma ihtimali yani kalp hastalığı riski daha düşüktür. 

Mutluluğunuzu artırmanın başka bir yolu da neşeli arkadaşlıklar kurmaktır. Sosyal çevre kişinin kendini daha mutlu hissetmesine yardımcı oluyor. Sevdiklerinizle birlikte keyif verici aktivitelerde bulunmak genel sağlığınıza olumlu yönde katkı sağlayacaktır.

False