GeriHamilelikte Beslenme Sağlıklı bir bebek için sağlıklı beslenin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sağlıklı bir bebek için sağlıklı beslenin

Sağlıklı bir bebek için sağlıklı beslenin

Yaz hamilelerine birbirinden önemli uzman önerileri…

Hamilelikte beslenmenin önemine değinen Uzman Diyetisyen Zühal Aynacı Bayel, gebelikte yetersiz beslenmenin hem bebek hem de anne adayı üzerindeki olumsuz etkilerini açıkladı ve özellikle hamileliği yaz aylarına denk gelen anne adaylarına önerilerde bulundu.

Hamilelikte yetersiz-dengesiz beslenme sonucu bebekte;

• Folik asit yetersiz ise: Nöral tüp defekti ve konjenital bozukluklar
• A vitamini yetersiz ise: Miyopia – Konjenital bozukluklar
• İyot yetersiz ise: Kretinizm - Hipotiroidi
• Düşük-yüksek Hemoglobin: Ölü, erken, düşük ağırlıklı doğumlar görülebilir.

Hamilelikte yetersiz ve dengesiz beslenmenin anne sağlığına etkileri

Demir yetmezliği anemisi, zayıflık, diş çürüklüğü, osteomalacia, toksemi, megaloblastik anemi, şişmanlıkla karşılaşma riski yüksektir.

Hamileliğiniz yaza denk geldiyse sağlıklı beslenmenin yolları

1- Dört yapraklı yoncamızdaki tüm gıdalardan yararlanın

Dört yapraklı yonca diyeti, böylesi özel bir dönemde olası sıkıntıların üstesinden gelmek için uygulanabilecek en ideal beslenme şekli olarak karşımıza çıkmaktadır. Dört yapraklı yonca diyetinde temel hedef ihtiyacımız olan taze mevsim meyve ve sebzeleri, az yağlı süt ve süt ürünleri, rafine edilmemiş tam tahıllar, et ve ürünlerini sofralara taşıyarak beslenme çeşitliliği oluşturulmuş öğünler tüketmektir. Gebelikte aşırı kilo almayı engellemek için en sık başvurulan yöntem, genellikle az öğün tüketimine dayanan aç kalma diyetleri ya da düşük kalorili popüler diyetlerdir. Oysa mevsimle birlikte değişen dengeyi kurmak için çabalayan vücudun, gereksiz ağırlık kazanımını engellemek ve mevsimsel yorgunluk kurtulabilmek için aç kalmaya değil, sağlıklı beslenme ile doyurulmaya ihtiyacı vardır. Bu hem bebeğin sağlıklı gelişimi, hem de anne adayının bedenen- ruhen sağlıklı kalabilmesinin vazgeçilmez unsurudur.

2- Öğün atlamayın

Bu dönemde üç ana ve iki- üç ara olmak üzere toplamda beş-altı öğün tüketmek sindirim sisteminin yorulmasını önler, zinde bir vücudun temelinde yer alan taşlardan birisi olan kan şeker regülasyonunun sağlanmasında yardımcı olur. Metabolizmanızı yormaz, hücreler günün her saatinde enerji bulacağından son derece verimli ve keyifli çalışacaktır. Bebeğin gereksinimleri karşılanacaktır.

3- Vitamin ve mineralleri doğal gıdalardan almaya özen gösterin

Bu dönemde savunma sistemimiz zayıflayabileceği için yorgunluğa karşı savaşmakta bize yardımcı olacak vitamin ve minerallerin eksiksiz alınması büyük önem taşır. Niasin, Tiamin, Riboflavin, B6, B9, B12, C vitamini, demir, potasyum, krom, selenyum, iyot gibi vitamin ve minerallerin eksik alınması yorgunluk tablosunu ağırlaştırır. Yeterli ve dengeli bir beslenme ile yetersizliklerin önüne geçilmelidir. Özellikle ekmek ve tahıl-kurubaklagillerin çıkarıldığı diyetler bu duruma zemin hazırlayacak zaten ikinci bir canı taşıyan bedeni iyice çıkmaza sokacaktır.

4- Vücudu canlandıran besinleri diyetinize dâhil edin

Sebze ve meyveler, tahıllar, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünlerinden oluşan dört yapraklı yonca diyeti, bahar yorgunluğunun önlenmesi için önemlidir. Balık, yağlı tohumlar, avokado, çilek, ananas, kivi, muz, üzüm, erik, kiraz, incir, süt, kefir ve süt ürünleri ile yorgunluğunuzun ve sıvı kaybınızın önüne geçmelisiniz.

5- Metabolizmayı olumsuz etkileyen besinlerden uzak durun

Kalori bakımından yoğun, besinsel açıdan fakir olan fast food ürünleri, şekerli ve asitli içecekler, paketli gıdaların tüketim, gebelikteki olası risklerin artmasına zemin hazırlar. Anlık enerji veren bu gıdalar, kan şekerinizi hızlıca yükseltip hızlıca da düşürdüklerinden gün boyu halsizliğinizi tetikler durur. Ayrıca uykusuzluğu da tetikleyebileceği, sıvı elektrolit dengesizliklerine neden olabileceği için koyu çay ve kahve tüketiminden uzak durmak son derece önem arz eder. Özellikle mide sıkıntıları da göz ardı edilmemelidir. Çünkü çay ve kahve tüketimiyle birlikte mide asit salgısında ortaya çıkan artış, mide-barsak problemlerinin tetiklenmesini de beraberinde getirmektedir. Bu dönemde çay ve kahve yerine su ve ayran, uygun açık bitki çaylarını aşırıya kaçmadan tercih etmek en doğrusudur.

6- Su tüketimi

Ödem, hormonal dengelerdeki değişimler nedeniyle yaz gebeliklerinde en sık karşılaşılan problemlerdendir. Bu aylarda “Ödem tuttuğumu hissediyorum. Ve bu beni çok rahatsız ediyor. Çözmek için ne yapmalıyım? Özel bir tarifiniz var mı?” şeklindeki sorularla sık karşılaşılır. Oysa ödemi çözmenin en iyi yolu bol miktarda su içmektir. Ödem, baş ağrısı, kas krampları gibi sorunlardan uzak kalmak adına günlük su ve sıvı alımınızı artırmalı, tuz alımınızı azaltmalısınız. Bunun en güzel yolu günde 10-12 bardak su içmekten geçmektedir.

7- Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek beslenme şeklinizle alakalıdır

Artık kendinize kurduğunuz sofraları bir kere olsun gözden geçirme şansı tanıyın. Doğru ve yanlışlarınızın okları hangi yöne doğru bakıyor gözlemleyin. Bu mevsimdeki gebeliğinizi, sağlıklı beslenmeye başlamak için bir fırsat haline getirmeye çalışın. Sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzınız haline getirerek sağlığın ve keyfin tadını çıkarmaya başlayın. Bu şekilde enerjinizin gündüz ve gece düşmediğini gözlemleyecek ve yalnızca bedenen değil ruhen de kendinizi çok daha rahat ve enerjik hissederek, günlük veriminizin ve performansınızın asla azalmadığını göreceksiniz. Tabii sağlıklı bir bebeği de kucağınıza almanız da cabası… 

ANNE KARNINDA BEBEK GELİŞİMİ

False