GeriKişisel Bakım Saç boyalarına yeni düzenleme
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Saç boyalarına yeni düzenleme

Saç boyalarına yeni düzenleme

Sağlık Bakanlığı, saç boyalarında kullanılan hangi maddeyi yasakladı?

Sağlık Bakanlığı, AB Komisyonunca saç boyalarında kullanımı yasaklanan "HC Red No 16" isimli maddeyi yasak listesine aldı.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca Kozmetik Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı. Dünkü Resmi Gazetede yayımlanan değişiklik AB mevzuatına uyum çerçevesinde düzenlemeler içeriyor. Yönetmelik değişikliğiyle AB'de kozmetiklerde kullanımı yasaklanan sağlığa zararlı maddelerle ilgili eş zamanlı düzenlemeye gidildi.

Buna göre, saç boyalarında kullanılan renk düzenleyici maddelerden olan ve AB Komisyonunca yasaklanan "HC Red No 16" Türkiye'de de yasak listesine alındı.

Yönetmelik değişikliğiyle ayrıca okside edici saç boyalarında mevcut olan "1-Naftol" ve "Rezorsinol"un kullanım oranlarında düzenleme yapıldı.

Saç boyalarında kullanılan 26 kimyasal bileşiğe ilişkin kısıtlama ve ambalaj uyarıları da getirildi. Bu maddelerin yer aldığı ürünlerin ambalajında, "Saç boyaları alerjik reaksiyona neden olabilir", "Bu ürün 16 yaşın altındaki kişilerin kullanımına uygun değildir", "Geçici 'kara kına' dövmesi alerji riskini artırabilir", "Kaş ve kirpik boyamak için kullanmayınız", "Gözle temas halinde derhal bol su ile iyice yıkayınız" uyarılarından biri ya da birkaçı yer alacak.

A.A

False