GeriSağlık Ramazanda beslenme önerileri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ramazanda beslenme önerileri

Ramazanda beslenme önerileri

Yumurta yemek kas kaybını önlüyor.

Ramazan ayında oruç tutan çoğu insan sadece iki öğün yemek yer. Halbuki bu çok yanlış bir beslenme şeklidir. Ramazanda sağlıklı beslenmek için bazı kurallara uymamız gerekir. İşte, sizin için bu kuralları Diyetisyen Candan Güzel sıraladı.

Sahurda Kahvaltılık Besinler ve Meyve Tüketin

Sahurda kahvaltılık ürünler tüketerek hafif beslenmeli ve gece saatlerinde vücudumuza yüklenmemeliyiz. Sahurda yoğurt veya süt gibi glisemik indeksi düşük besinler tüketerek gün içerisinde acıkmamızı da engelleyebiliriz. Aynı zamanda normalde gün içerisinde tüketmemiz gereken 3-4 porsiyon meyvenin de bir adetini sahurda tüketebiliriz. Böylece özellikle B ve C grubu vitaminleri de yeterli düzeyde almış oluruz. Bunlara ek olarak tahıllar arasından da tam tahıllı, kepekli, bol posalı olan ürünleri seçerek yine kan şekerimizi dengeleyebiliriz.

Su Tüketiminizi Düzenleyin

Sahurda yemek yemeğe başlarken öncelikle iki bardak su tüketin. Sahurunuzu yaptıktan sonra ise içebildiğiniz kadar suyu 20 dakikaya yaymaya çalışarak azar azar tüketin. İftarda orucunuzu bir adet hurma veya zeytinle açtıktan sonra 2 bardak su tüketin. İftarınızı 2 ana parçaya bölüp sonrasında ise 2 ara öğün yapın. Her ana öğün sonrası yine 2 bardak su tüketin. En son ara öğünü de yaptıktan sonra tekrar 2 bardak su tüketin. Böylece günlük olarak en az 2 litre kadar su tüketmiş olacak, aynı zamanda iştahınızı da düzenleyeceksiniz. Ramazan ayında en sık karşılaşılan sorunlardan biri olan kabızlık problemi de sorun olmaktan çıkmış olacak.

İftarınızı 2 Ana Öğün, 2 Ara Öğüne Bölün

Orucunuzu su ile açıp çorbanızı ve salatanızı tükettikten sonra 20-30 dakikalık bir ara verin. Daha sonra gün içerisinde tüketmeniz gereken sebze ve et yemeği miktarlarını tüketin. Böylelikle kan şekeri dengemizi bozmadan şekerimizi yavaş yavaş yükselterek düzenler; aynı zamanda da B ve C grubu vitaminleri ve posayı da yeterli miktarlarda alırız. Böylece antioksidanlar yönünden eksik kalmayan vücudumuzun direnci de düşmemiş olur. Sebze ve et yemeğinizi de tükettikten sonra 1 saatlik bir ara verin ve bu aradan sonra 2 porsiyon kadar meyvenizi tüketin. İstediğiniz herhangi bir meyveyi seçebilirsiniz. Önemli olan tükettiğiniz miktarlardır. Örneğin; küçük bir salkım üzüm, 1 adet küçük elma veya 4 adet kuru kayısı tüketebilirsiniz. Aynı zamanda şekersiz olarak hazırlayacağınız meyve kompostolarını da tüketebilirsiniz. Meyvenizi yedikten sonra hala tatlı ihtiyacı hissederseniz sütlü tatlıları tercih edin. Böylece hem süt ürünlerini tüketmiş olacak hem de fazla kalori almamış olacaksınız. Aynı zamanda kan şekerinizin yükselmesini de engellemiş olacaksınız.

SİNDİRİM SİSTEMİNİZİ DÜZENLEYECEK VE SOFRANIZA LEZZET KATACAK ARMUT KOMPOSTOSU TARİFİ İÇİN TIKLAYIN!

Kas Kaybını Önlemek için Sahurda Yumurta Tüketin

Yumurta, anne sütünden sonra protein kalitesi bakımından en kaliteli kaynaktır. Vücuda alındıktan sonra tamamı vücut dokularına çevrilebilir. 16 saat gibi uzun süre aç kalınan sahur-iftar aralığında kas dokularında oluşabilecek kayıpları önlemek açısından yumurta tüketilmesi önemlidir. Ancak herhangi bir kalp rahatsızlığı bulunan veya kolesterol değerleri yüksek olan kişiler haftada en fazla 2 kez yumurta tüketmelidirler.

Çay Kahve Yerine Bitki Çayı Tüketin

Çay ve kahve tüketip kafein almak yerine, özellikle mide ve barsak sorunlarına karşı birçok yararı bulunan elma, papatya, yeşil çay gibi bitki çaylarını tercih edin. Aynı zamanda kuruyemişlerden de ceviz, badem ve fındığı tercih ederek omega-3 ve antioksidanlarla bağışıklığınızı kuvvetlendirebilirsiniz.

False