GeriSağlık Progestan hormonu hamileliği kolaylaştırıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Progestan hormonu hamileliği kolaylaştırıyor

Progestan hormonu hamileliği kolaylaştırıyor

Kısırlığın en önemli nedenine çözüm...

Kadınlardaki progestan hormonu eksikliğinin kısırlığın oluşmasında önemli bir etken olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Hülya Erdem Biçmen, bu hormonun fonksiyonlarını ve kullanımının hamileliğe etkilerini anlattı.

Kadında kısırlık nedenleri oldukça fazladır. Bunlardan biri de gebeliğin oluşumunda çok önemli bir rolü olan progestan hormonunun eksikliğidir. Eğer kısırlık araştırmaları sırasında yapılan hormonal testlerde progesteron düzeyi azalmışsa, gebelik elde etmek için progestan içeren bir tedavi vermek yerinde olacaktır.

Progestan hormonunu görevleri nelerdir?

Progestan her adet döneminde rahmi gebeliğe hazırlayan hormondur. Diğer önemli bir hormon olan östrojenle birlikte koordineli çalışarak yumurtlamayı sağlar. Ardından gebelik oluşumu için rahmi hazırlar ve o ay gebelik gerçekleşmezse adet görülmesini sağlar. Östrojen ve progesteron hormonunun dengeli çalışması düzenli yumurtlama ardından da gebelik oluşumu demektir.

Progestan hipofiz önlobundan salınan LH (Luteinizan Hormon ) denetimi altında yumurtalıklarda üretilir. Bir diğer etkisi de rahim ağzındaki salgıların bileşimini değiştirerek döllenmiş yumurtanın daha kolay yerleşmesini sağlar.

Özetle tam kapsamlı infertilte (kısırlık) testleri yapılan çiftte kadında progesteron hormonu eksikliği saptanmışsa, doktorun önerdiği şekilde progesteron hormonu kullanmak gebe kalmayı kolaylaştırabilir.

False