GeriYenidoğan Pişiği önleyen en etkili yöntem
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Pişiği önleyen en etkili yöntem

Pişiği önleyen en etkili yöntem

Bebekleri en çok rahatsız eden pişiği önleyen en etkili yöntem aslında çok basit!

Bebekleri en çok rahatsız eden pişiği önleyen en etkili yöntem aslında çok basit! Cildin bebek beziyle temas ettiği bölgede oluşan kızarıklık ve tahrişe pişik adı verilir. Pişiğin temel nedeni ıslaklıktır.  

Bebek bezinin hassas bebek cildine sürtünmesi ve kapalı bez bölgesindeki idrar ve dışkının da cildi tahriş etmesi kızarıklık ve pişiğe yol açan en önemli sebepleri oluşturuyor.

Bezin ciltte uzun süre kalması, çok sıkı bağlanmış olması veya bebeğin cildinin aşırı hassas ya da alerjik olması pişiği hızlandıran nedenlerin başında gelir. Bebeğin anne sütünden mamaya veya ek besinlere geçmesi sırasında, diş çıkarma dönemi ile antibiyotik tedavisi süresinde de pişik oluşumunda artış görülmektedir.

Pişiğin Önlenmesi için Dikkat Edilmesi Gerekenler

Pişik oluşumunu engellemek tedaviden daha kolaydır. Pişik olan bebek, pişikli bölgesinde yanma, batma ve kaşınma hisseder. Bu da sürekli bir ağlama ve huzursuz olmasına neden olabilir. Tedavi edilmeyen pişiklerde, çok kısa süre içerisinde o bölgede yeni enfeksiyonlar oluşur. Bu nedenle pişiğin tedavisinden önce oluşumu engellenmelidir.

Bebeğin altının temiz, kuru ve serin kalması sağlayın. Pişik kremini gün içinde her alt değişiminde kullanın. Pişik kremini özellikle bebeğin cilt kıvrımları arasına da nüfuz etmesine dikkat ederek ince bir tabaka halinde sürmelisiniz. Bebeğin altının sık sık açık bırakılıp hava almasının sağlanması iyi olur.

Pişiğin Tedavisi için Yapılması Gerekenler

Eğer bebeğiniz pişik olduysa altını daha sık değiştirin. Kullandığınız alt bezinin tipini değiştirin. Eğer hazır ıslak mendilleri kullanıyorsanız bırakın. Bu önlemlerle düzelmeyen, ilerleyen pişiklerde mantar ve enfeksiyon gelişimi olduğu için çocuk doktorunuza başvurun.

Bebeğin alt temizliği sırasında kullanacağınız malzemeleri önceden hazırlanıp hemen yanı başınızda hazır olması çok önemlidir. Malzemelerin bir elinizi bebeğin üzerinden çekmeden mutlaka öteki elinizin uzanacağı yakınlıkta olması iyi olur. Yüksek bir yere koyduysanız düşmemesi için çok dikkat edin. Güvenli bir yerde değilse bir elinizle bebeği tutmadan kısa süreliğine bile olsa arkanızı dahi dönmeyin.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı 
Dr. Alper Soysal

False