Güncelleme Tarihi:
Araştırmacılar ‘Ulusal Sağlık ve Beslenme İncelemesi Araştırması’nın (NHANES) veri kümelerinden bilgileri analiz etti. ‘USA Rice Federation’ tarafından desteklenen araştırma 25.000’i aşkın çocuk ve erişkinin beslenme düzenine dair mevcut verileri de içeriyordu.
İncelenen dört yaş grubunda, yaklaşık 3.000 katılımcı pirinç yediğini belirtti. Araştırma pirinç yiyen çocuklar ve yetişkinlerin folat ve diğer B vitaminleri, potasyum, lif ve A vitamini gibi çeşitli önemli besin maddelerini daha yüksek miktarda içeren bir beslenme düzeni olduğunu gösteriyor. Ayrıca beslenme düzenine pirinci dahil edenler daha az toplam yağ, doymuş yağ ve ilave şeker alırken, daha fazla başta fasulye olmak üzere bakliyat ürünleri ve meyve yiyor.
Araştırma, ayrıca pirinç yiyen kişilerin beslenme düzenlerindeki ilave şeker miktarını dört çay kaşığı (16 gram) kadar azalttığını ve doymuş katı yağ oranını yedi gram düşürdüğünü de gösteriyor.
Bu bulgular, pirinç yiyenler konusunda NHANES’e dayalı olarak önceden yürütülmüş ve yayınlanmış araştırmaları ve pirinç yediğini belirten kişilerin beslenme düzeninin önerilere daha uygun olduğunu gösteren beslenme konusundaki devlet araştırmalarını da pekiştiriyor. Pirinç yiyenler daha çok sebze ve hububat, daha az toplam yağ ve doymuş yağ yiyor ve beslenme düzenlerinde daha fazla lif ve demir bulunuyor. Bu araştırmalar, yemeklerle birlikte pirinç yiyenlerin daha sağlıklı bir beslenme düzeni olduğunu ve kronik hastalık riskiyle daha az karşılaştığını da onaylıyor.
ABD ulusal beslenme gözetimi kayıtları, pirinç yiyenlerin beslenme düzeninin pirinç yemeyenlere kıyasla daha sağlıklı ve kronik hastalık riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar, pirinç yiyen kişiler için şunları belirtiyor: