GeriÇocuk Sağlığı Orta kulak iltihabına dikkat!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Orta kulak iltihabına dikkat!

Orta kulak iltihabına dikkat!

Çocuklarda orta kulak iltihabı, yetişkinlerden daha fazla görülüyor.

Orta kulak iltihabı çocuklarda çok sık görülen bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Hatta soğuk algınlığından sonra sık yaşanan ikinci hastalık olmasıyla da dikkat çekiyor. KBB Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. A. Emre İlhan, çocuklarda orta kulak iltihabı ile ilgili ailelere ışık tutacak bilgiler verdi.

Orta Kulak İltihabı Nedir?

Orta kulak iltihabı, kulak zarı arkasındaki orta kulak boşluğunun iltihabıdır ve çocuklarda erişkinlere göre daha fazla görülür. İltihaplanmaya neden olan mikroplar, orta kulağa östaki tüpü ile genizden ulaşır. Çocuklarda östaki tüpü, erişkinlerde olduğundan daha kısadır ve mikropların genizden orta kulağa ulaşması daha kolaydır.

Orta kulak iltihabı, çocukluk çağının sık görülen hastalıklarından birisidir. İstatistikler üç yaşına kadar olan çocukların üçte ikisinin en az bir kere orta kulak iltihabı geçirdiğini göstermektedir. Sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda orta kulak iltihabı da daha sık görülür. Çocukların ev ortamından çıkıp toplum hayatına atılmasını takip eden ilk iki yıl içinde üst solunum yolu enfeksiyonlarına ve kulak problemlerine daha sık rastlanır.

Orta Kulak İltihabının Belirtileri

Bebeklerde huzursuzluk, uyku düzensizliği veya iştahsızlık orta kulak iltihabının belirtisi olabilir. Bu belirtiler, bir hafta öncesinden başlayabilen, burun akıntısı ve öksürük gibi orta kulak iltihabına eşlik eden üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileriyle birlikte bulunabilir.

Şiddetli orta kulak iltihaplarında kulak zarı delinebilir ve kulak akıntısı görülebilir. Kulak akıntısı ile iltihabın boşalması sonucunda genellikle kulak ağrısı azalır ve ateş düşer. Kulak zarındaki delik de çoğunlukla kendiliğinden kapanır.

Orta Kulak İltihabını Önlemenin Yolları

Yeni doğan bebeklerde yatırılarak ve biberonla emzirmenin orta kulak iltihaplarını arttırdığı bilinmektedir. Anne sütü ile yarı oturur pozisyonda emzirme, bebeklerde orta kulak iltihabını önleyen bir faktördür.

Büyük çocuklarda, üst solunum yolu enfeksiyonlarının zamanında tedavisi orta kulak iltihaplarının sıklığını azaltabilir. Ancak bütün orta kulak iltihaplanmaları önlenemez.

Orta Kulak İltihabının Tedavi Yöntemleri

Orta kulak iltihabı, 10-14 gün süreyle kullanılan antibiyotiklerle ve östaki tüpünün fonksiyonunu düzeltecek ilaçlarla tedavi edilir. Bazen çocuğun kulak zarı iltihap nedeniyle çok şişer, şiddetli ağrıya neden olur. Kulak zarında delinme riski saptanırsa, küçük bir kesi yapılarak iltihabın boşaltılması gerekebilir. Küçük çocuklarda bu işlem ameliyathanede ve genel anestezi ile yapılır.

Orta kulakta biriken iltihap sıvısı ağrıya ve kulak zarının titreşememesine bağlı olarak bir miktar işitme kaybına neden olur. Uygun ilaç tedavisi ile orta kulak iltihabına neden olan bakteri cinsi mikroplar öldürüldüğünde, orta kulaktaki iltihap sıvısı da ortadan kalkar ve işitme düzelir.

False