GeriEtkinlikler Okullarda dağıtılan sütlerin tahlil sonuçları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Okullarda dağıtılan sütlerin tahlil sonuçları

Okullarda dağıtılan sütlerin tahlil sonuçları

Sivas'ta o firmaya ait süt dağıtımı durduruldu!

Yaşanan zehirlenme olaylarından sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, okul sütü programı kapsamında süt dağıtımı yapılan bütün illerden süt örneklerinin alınarak ayrıntılı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlere tabi tutuldu. Bugüne kadar alınan örneklerin hiç birisinde hastalık yapıcı mikroorganizma ya da bakteri toksinine rastlanmadığına dair açıklama yapıldı.

“Okul sütü” programının başlamasının ardından sağlık kuruluşlarına değişik şikayetlerle başvuruların olması üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından süt dağıtımı yapılan bütün illerden alınan süt örneklerinin incelemesi tamamlandı. Bakanlık, süt örneklerinin ayrıntılı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlere tabi tutulduğunu ve örneklerin hiç birisinde hastalık yapıcı mikroorganizma ya da bakteri toksinine (Stafilokok enterotoksini) rastlanmadığını açıkladı. Sivas'taki süt örneklerinde hastalık yapıcı olmayan (saprofit) mikroorganizmaların bulunması nedeniyle örnekler sterilite şartlarını sağlamadığından firmaya ait ürünlerin dağıtımı durdurulduğu ve dağıtım zincirinden çıkarıldığı belirtildi.

İki ayrı kurul oluşturuldu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklama ise şöyle; "Okul çağı çocuklarına süt içme alışkanlığı kazandırılması amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı işbirliğinde Ulusal Süt Konseyi’nin desteği ile 2 Mayıs 2012 tarihinde “okul sütü” programı başlatılmıştır. Bu program kapsamında günde yaklaşık 7.2 milyon kutu süt dağıtımı planlanmıştır. Söz konusu uygulamanın ilk günlerinde çeşitli nedenlerle rahatsızlanan bazı öğrenciler sağlık kuruluşlarına başvurmuştur. Sağlık ve gıda güvenilirliği yönünden programı ve gelişmeleri değerlendirmek, bir rapor hazırlamak ve kamuoyuyla paylaşmak üzere Sağlık ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca aşağıda isimleri belirtilen uzmanlarla iki ayrı kurul oluşturulmuştur.

Her gün 2 bardak süt

"Her iki bilim kurulunun müşterek çalışmasıyla aşağıdaki sonuca varılmıştır: Süt, bileşiminde yer alan yüksek kalitede protein, yağ, laktoz, kalsiyum, fosfor, riboflavin gibi bileşenler ile üstün besleyici değere sahiptir. Sütün bileşimine bakıldığında çeşitli yaş grupları için temel besin öğelerini içerdiği görülmektedir. Her gün çocukların iki su bardağı süt veya eşdeğer süt ürünü tüketmeleri bilim çevrelerince tavsiye edilmektedir."

Türkiye’de kişi başı yıllık süt tüketimi 25 litre

"Türkiye'de kişi başına yıllık süt tüketimi yaklaşık 25 litre iken bu miktar diğer gelişmiş ülkelerde 80-100 litre arasındadır. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan 'Türkiye'de Okul Çağı Çocuklarında Büyümenin İzlenmesi Projesi' araştırma verilerine göre; 6-10 yaş grubunda süt içmediklerini ifade edenlerin oranı %11 olarak bulunmuştur. Çocukların ancak % 30'u ise düzenli olarak süt içtiklerini ifade etmişlerdir. Gelişme çağındaki çocuk ve ergenlerin süt ihtiyaçlarının karşılanması dünyada birçok ülkede okul sütü uygulamaları ile sağlanmaktadır."

Hastalık yapıcı mikroorganizma ya da bakteri toksinine rastlanılmadı

"Programın başlamasını takiben sağlık kuruluşlarına değişik şikayetlerle başvuruların olması üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından süt dağıtımı yapılan bütün illerden süt örnekleri alınarak ayrıntılı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlere tabi tutulmuştur. Bugüne kadar örneklerin hiç birisinde hastalık yapıcı mikroorganizma ya da bakteri toksinine (Stafilokok enterotoksini) rastlanmadığına dair veriler mevcuttur.

Sivas'ta o firmaya ait ürünlerin dağıtımı durduruldu

"Fiziksel özellikleri uygun olmadığı bildirilen Sivas ili süt örnekleri hem Sağlık Bakanlığı, hem de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı laboratuarlarında incelenmiş; hastalık yapıcı mikroorganizma ya da bakteri toksini ve diğer toksik maddeler yönünden hiçbir olumsuzluğa rastlanmamıştır. Sivas ili süt örneklerinde hastalık yapıcı olmayan (saprofit) mikroorganizmaların bulunması nedeniyle örnekler sterilite şartlarını sağlamadığından; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca bu firmaya ait ürünlerin dağıtımı durdurulmuş ve bu firma dağıtım zincirinden çıkarılmıştır.

Mevcut veriler gıda zehirlenmesini düşündürmemektedir

"Hastaneye başvuran çocuklarla ilişkili olarak, mevcut veriler gıda zehirlenmesini düşündürmemektedir. Ancak okul sütü programının tüm aşamalarının dikkatlice ve titizlikle ileri incelemelerine devam edilecektir. Sonuç olarak; Türkiye'de süt tüketiminin sınırlı olduğu göz önüne alındığında, okul sütü programı sağlıklı nesillerin yetiştirilmesinde ve beslenme ile ilişkili muhtemel sağlık sorunlarının azaltılmasına katkı sağlayacaktır. Mevcut veriler ışığında, uygulamanın kesintiye uğratılmasını veya durdurulmasını gerektirecek bir durum tespit edilmemiştir."

DHA

False