GeriSağlık Ojeli parmaklarla yemek yapmayın
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ojeli parmaklarla yemek yapmayın

Ojeli parmaklarla yemek yapmayın

Sağlık Bakanlığı, yemek yapılırken uyulması gereken kuralları açıkladı.

Sağlık Bakanlığı, yaz sıcaklarıyla birlikte artış gösteren besin zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulundu. Habertürk’te yer alan habere göre, Besin Güvenliği Kitabı hazırlayan Bakanlık, yemek yapılırken uyulması gereken kuralları şöyle açıkladı.

Bazı bakteriler kaynar suda bile canlı kalabilir

Bakteriler hakkında bilgi verilen kitapta, "Tek bir bakteri 7 saat içinde 2 milyon, 12 saat içinde ise 1 milyar bakteri oluşturur" denildi. Bazı bakterilerin kaynar suda bile bir saatten fazla canlı kalabildiğine dikkat çekildi.

Proteinden zengin olan besinler tehlikeli besinlerdir

Bakterilerin üremek için protein zengini besinleri tercih ettiği kaydedilen kitapta, "Bakteriler; et, süt, tavuk, balık, yumurta gibi protein yönünden zengin besinleri tercih ederler. Bu nedenle proteinden zengin olan besinler potansiyel tehlikeli besinlerdir. Bu besinlerin saklanmasına ayrıca özen gösterin" uyarısında bulunuldu.

Kitapta besin güvenliği için uyulması gereken kurallar şöyle belirtildi:

- Tırnaklarınızı kısa ve temiz tutun.

- Oje, alyans ve mücevherat kullanmayın.

- Ellerde yara, kesik ve sıyrıklar var ise, besin hazırlarken yaralı bereli kısma antiseptik merhem sürerek, su geçirmeyen bandaj ile kapatın.

- Besinlerle uğraşırken asla ağız, burun, saçlarınıza dokunmayın.

- Mutfakta yemek hazırlarken sakız çiğnemeyin, sigara içmeyin.

- Yemeklerin tat kontrollerini yemeği karıştırdığınız kaşık ile değil, ayrı bir kaşık ile bir tabağa koyarak yapın.

- Ellerinizi sık sık yıkayın.

- Etlerde, yapısının elastik olmasına, renk, koku ve görünümünün normal olmasına ve damgalı olmasına dikkat edin.

- Buzdolabının kapağını gereğinden uzun süre açık tutmayın.

- Çiğ et, tavuk ve balıkları ayrı paketlerde ve ayrı saklama kaplarında buzdolabının en soğuk rafında saklayın. 

False