GeriSağlık Obezitenin Neden Olduğu Sorunlar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Obezitenin Neden Olduğu Sorunlar

Obezitenin Neden Olduğu Sorunlar

Obezite hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Obezite tüm dünyada hızla artan bir sağlık problemi. Aşırı kilo ve sağlık sorunlarına en büyük etken sağlıksız ve kötü beslenme. Beslenme ve Diyet Uzmanı H. Pınar Kural, Avrupa’da özellikle İngiltere’de, dünyada da ABD’de artışın inanılmaz boyutlara ulaştığına dikkat çekerek, son dönemde yapılan araştırmalara göre şişmanlık oranının ülkelere göre değişmekle birlikte yüzde 10-30 arasında olduğunu belirtti. 

Şişmanlığın hızla artmasının nedenleri arasında teknolojinin ve bilimin ilerlemesi, artan ekonomik refah düzeyinin insanların daha rahat ve hareketsiz yaşama itmesinin sayılabileceğini belirten Kural, buna gıda alımının hızlı ve daha yağlı olması da eklenince şişmanlığın kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Ülkemizde de tablonun pek farklı olmadığını belirten Kural, “Ülkemiz insanının hamur işi ve tatlıya olan bağlılığı açısından tarihsel bir geçmişinin olduğu hesaba katılırsa gelecekte ciddi bir şişman popülasyonu ile karşı karşıya kalacağımız kesindir” dedi.

Şismanlığın Neden Olduğu Sağlık Sorunları

Yapılan araştırmalar bize obezitenin kara yüzünü göstermektedir. Şişmanlık akciğer kapasitesini yüzde 20-30 oranında azaltır, beraberinde sigara içimi veya kronik bronşit gibi hastalıklarda varsa kişinin bir süre sonra nefes alabilmesi imkansız hale gelir. Şişmanlığın etkilediği en büyük hastalık ise şeker hastalığıdır, normal bireylere göre şişman bireylerde risk yüzde 40 artmaktadır. Farklı bir mekanizma ile şişmanlarda 4-5 kat daha fazla tansiyon yükseklikleri gözlenmektedir.

Hipertansiyonun yanı sıra kalp hastalığı ve kalp krizi geçirme ihtimali de 3-4 kat daha fazladır. Şişmanlarda kansere olan eğilimde normal bireylere göre gözle görülür bir artış gözlenmektedir. Özellikle akciğer kanseri 2-3, over ve prostat kanserinde iki kat daha fazla artış saptanmaktadır. Safra kese taşı oluşma ihtimali normal bir bireye göre 4-5 kat fazladır. Özellikle karaciğer yağlanması olasılığı da bu bireylerde hissedilir düzeyde artmaktadır. Şişmanlığın farklı bir boyutu da kişinin durumundan olan hoşnutsuzluğudur. Bu kişinin depresyona çabuk girmesine ve ağır seyretmesine neden olabilmektedir.

Sağlıklı Beslenmenin Sağlığa Etkileri Nelerdir?

Yapılan bilimsel çalışmaların 5 kilo verilmesi durumunda, şeker hastalığı olasılığının % 50 azaldığını gösterdiğini belirten Kural, “Şeker hastalığına bağlı ölümler ise % 40 azalmakta kişinin ömrü 3-4 yıl uzamaktadır” dedi.

Ayrıca Kural, “10 kilo verilmesi durumunda ise, herhangi bir sebepten ölüm olasılığı yüzde 20,kansere bağlı ölüm olasılığı yüzde 37,kansere yakalanma olasılığı yüzde 40, kalp hastalığına bağlı ölüm olasılığı yüzde 15, kişilerin genel hastaneye yatış olasılığı yüzde 25 azalmaktadır ve yaşam süresi 5-6 yıl uzamaktadır” şeklinde konuştu.

False