GeriSağlık Obezite cerrahisi testesteron seviyesini etkiler mi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Obezite cerrahisi testesteron seviyesini etkiler mi?

Obezite cerrahisi testesteron seviyesini etkiler mi?

Obez erkeklerde testesteron düşüklüğün cinsel hayatı kötü yönde etkiliyor!

Obez erkeklerde testesteron düşüklüğünün cinsel hayatı kötü yönde etkilediğini söyleyen Genel Cerrah Op. Dr. Fırat Tutal, obezite cerrahisi ve testesteron seviyesi arasındaki ilişki hakkında detaylı bilgiler verdi.

Stanford Üniversitesi’nde yeni yapılan bir çalışmaya göre son zamanlarda çok sık uygulandığımız Tüp mide ameliyatının erkeklerde sadece kilo verme ve sağlıklı yaşam değil aynı zamanda testesteron seviyesini de normale gelmesine neden olduğu tespit edildi. Testesteron seviyesi düşük seyreden obezite hastalarında yapılan çalışmada tüp mide ameliyatı sonrası 12 ayda testesteron seviyeleri normale döndüğü izlendi.

TESTESTERON DÜŞÜKLÜĞÜ KAS KAYBINA NEDEN OLUYOR

Obez erkeklerde testesteron düşüklüğü cinsel hayatı kötü yönde etkilemekte ve kardiyovasküler hastalık riskini arttırmaktadır. Vücudunuzdaki yağ hücrelerinde östrojene dönüşen testesteron, östrojenin kendi reseptörlerine bağlanmasına neden olmakta ve bu nedenle kendi etkisini iyice azaltmış olmaktadır. Ayrıca uzun süre testesteron düşüklüğü kas kaybına neden olmakta bu da hızlı yaşlanmaya sebep vermektedir.

TÜP MİDE AMELİYATI YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRIYOR

Yapılan çalışmada 24 obez erkek hastanın ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası dönemde serum DHEA (testesteron öncüsü madde) , PSA ve testesteron seviyeleri karşılaştırılmış. Bu ölçümler ameliyattan önce, ameliyattan 3, 6, 9 ve 12. aylarda yapılmış. Bir yıllık takip sonrasında ortalama VKİ leri 46’dan 31’e düşen hastalarda testesteron seviyesi normal düzeylerine çıkmış. Araştırma sonucunda obezite hastalığı olan erkeklerde tüp mide ameliyatının sadece sağlık üzerine olumlu etkileri değil aynı zamanda yaşam kalitesini de arttırdığı belirtiliyor.

Neden tüp mide ameliyatı olanlarda böyle bir çalışma yapıldığına gelirsek, tüp mide son 10 yılda gastrik by-pass ın yerini alan, daha kısa süren ve riskleri daha düşük bir ameliyat tekniği olması nedeniyle obezite tedavisinde altın standart bir tedavi haline gelmiş olmasıdır.

Bu ameliyatta midenin yaklaşık %75 ini çıkartıp mideyi dar bir tüp haline getiriyoruz. VKİ 35’in üzerinde ve ek hastalığı olan ya da VKİ 40 ‘ın üzerinde olan hastalar bu ameliyata uygun grubu oluşturmaktadır. Her ne kadar kadın ve erkeklerde obezite oranı yaklaşık olarak eşit olsa da erkekler tedavi olan grubun sadece %20 sini oluşturmaktadır.

Sonuç olarak eğer testesteron düşüklüğü ve kilo probleminiz varsa tedaviniz testesteron ilaçları değil zayıflama yöntemleri olmalıdır. Tüp mide ameliyatı uzun süredir uygulanan güvenilir ve etkili bir tedavi yöntemidir.

Genel Cerrah Op. Dr. Fırat Tutal

False