GeriSağlık O ilaçları içerken greyfurt yemek yasak
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

O ilaçları içerken greyfurt yemek yasak

O ilaçları içerken greyfurt yemek yasak

Çoğu kişi keskin tadı dolayısıyla greyfurt yemekten haz etmiyor. Oysa bu meyvenin birçok faydası bulunuyor. Greyfurt, genelde nezle veya grip olunduğu zaman akıllara geliyor, sonraysa unutuluyor. Diyetisyen Deniz Zünbülcan; greyfurtla birlikte alınan ilaçlara dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaptı, C vitamini deposu greyfurtun yararları hakkında bizleri aydınlattı.

• Vitamin ve mineral deposu: Özellikle C vitaminini çok fazla içeren greyfurt bu özelliği ile bağışıklık sisteminin desteklenmesine ve soğuk algınlığı belirtilerinin azaltılmasına yardımcıdır. C vitamininden zengin besinleri tüketen kişilerin kalp hastalıkları, kanser ve inmeye bağlı ölüm risklerinin daha az olduğu da bilinmektedir. Greyfurt, C vitamininin yanı sıra A, B5 ve B9 vitamini, potasyum mineralinin de kaynağıdır.

• Fitokimyasalları içerir: Bitkilerde doğal olarak bulunan biyolojik olarak aktif bileşiklere fitokimyasallar denir. Bu bileşikler doğal savunma sistemi olarak görev yaparken aynı zamanda renk, aroma ve tat verirler. Greyfurt ise limonoid ve likopen gibi fitokimyasalları içerir. Fitokimyasallar özellikle bazı kanser türlerine ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Likopen anti tümör aktiviteye ve hücreye zarar veren serbest radikallere karşı koruyucu etkiye sahiptir. Limonoid bileşenleri ise tümör oluşumunu engeller.

• Pektin kaynağı: Çözülebilir lif olan pektini içeren greyfurt birçok hayvan çalışmasına göre damar sertliği gelişimini yavaşlatır. Bu çalışmalar özellikle kolesterol ve trigliserit değerlerini düşürdüğünü ortaya çıkarmış ve greyfurtun kalp damar sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini kesinleştirmiştir.

O ilaçları içerken greyfurt yemek yasak

BEYAZ MI, KIRMIZI MI, PEMBE GREYFURT MU?

Greyfurt portakal, limon ve pomelo ile akraba turunçgildir. Pomelo ve portakal arasında bir tadı vardır. Greyfurtun iç rengine göre beyaz, kırmızı ve pembe olanları mevcuttur. Pembe ve kırmızı greyfurt beyazlarına göre yaklaşık 50 kat fazla karotenoid içerir. Yapılan araştırmalar bir karotenoid olan likopenin özellikle erkeklerde prostat kanserinin oluşumunu, ilerlemesini ve yayılmasını önleyici etkilerini ortaya çıkarmıştır.

O ilaçları içerken greyfurt yemek yasak

GREYFURTLA ALINAN İLAÇLARA DİKKAT!

Greyfurt, ilaçların karaciğerde ve bağırsaklarda çözülme işlemini durdurarak aşırı dozda alımına neden olabilir. Greyfurt ile olumsuz etkiler yaratan ilaçlar arasında tansiyon ve kanser ilaçları, kolesterol düşürücü statinler, organ naklinden sonra bağışıklık sistemini bastırmak için kullanılan ilaçlar vardır. Bu nedenle düzenli olarak herhangi bir ilacı kullanan kişiler mutlaka greyfurt tüketmeden önce doktorlarına danışmalıdırlar.

False