GeriHamilelikte Sağlık Normal Doğumun Faydaları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Normal Doğumun Faydaları

Normal Doğumun Faydaları

En sağlıklı ve doğal doğum şekli olan normal doğumdan korkmayın!

Normal doğum eylemi, bebeğin anne vücudundan ayrılması olayının tamamen kendi ritmi ve düzeni içerisinde gerçekleşmesidir. Doğum eyleminin başlaması için dışarıdan bir müdahale olmaması ve doğum eyleminin ilerleme sürecinde hiçbir müdahale gerçekleşmemesi esas olan durumdur.

Annenin yaşadığı doğum eylemi sürecinde duygusal, psikolojik, hormonal ve fizyolojik olarak ek katkıları göz ardı edilemez. Anne adayı, anne olmaya doğum ağrılarını yaşadığı her aşamada bir adım daha yaklaştığını hissederek o hazzı tatmaktadır. Adım adım ilerleyen doğum süreci sırasında salgılanan oksitosin hormonu, meme dokusunu süt yapımına hazırlamaktadır. Anne genital organlarında yavaş yavaş ilerleyen doğum süreci belli bir uyum ve gelişmeyi sağlamaktadır.

Vaginal kanal ve perine bölgesi her kasılma ve bebeğin ilerlemesi aşamasında gerilecek ve gevşeyecektir. Bebeğin doğum kanalında kasılıp gevşeme hareketleriyle ilerlemesi, doğum aşamasında bebekte solunum yollarının, salgılardan temizlenmesini sağlar. Yenidoğan bebeğin solunum fonksiyonunun, hayata kolay uyum sağlamasında yardımcı olur.

Doğum süreci sonrasında, rahmin hızlıca kasılarak küçülmesini sağlayan oksitosin hormonu vaginal doğum eyleminde daha etkin şekilde salgılanmaktadır. Bu nedenle doğum sonu kanamalarının daha az olması gerçekleşmektedir.

Anne doğum eylemini hemen takiben bebeği ile yakın temas kurmakta ve bebeğini emzirmeye başlayabilmektedir. Doğum sonu iyileşme süreci ve toparlanması çok daha kısa sürede olduğu için bebeği ve kendisine daha çok zaman ayırabilmekte hayatın içine daha kolay dahil olabilmektedir.

Sonuç olarak kadının doğurganlığı başlı başına bir yenilenme sürecidir. Hayata yeniden başlama ve onu devam ettirme sürecidir. Bu yenilenme çoğunlukla annenin vücudunun organik yenilenmesi olarak algılanmakta ise de bu tamamen dünyaya bebeğinin gözü ile bakmayı öğrenme ve tamamen yenidoğan bebeğin gelişimine ve büyümesine tanık olmaktan ileri gelmektedir.

Anne vücudu doğum ile temizlenir ve gençleşir. Ama bu temizlenme ve gençleşme tamamen yeni hayata merhaba demek isteyen bebeğinin kendini ifade etmesidir. Her yenidoğan bebek, yeni bir umut yeni bir başlangıçtır.

Jinekolog 
Op. Dr. Hakan Gürbüz

BEBEĞİM NE ZAMAN DOĞACAK?

False