GeriEtkinlikler Niko Guido'dan “Bizi Rahat Bırakın” sergisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Niko Guido'dan “Bizi Rahat Bırakın” sergisi

Niko Guido'dan “Bizi Rahat Bırakın” sergisi

Irak Savaşı'nda yaralanan Iraklıların fotoğraf ve ses kayıtları...

Irak Savaşı ve sonrasında patlayan bombaların yaraladığı Iraklılardan 24’ünün portreleri ve hikayeleri, “Bizi Rahat Bırakın/Leave Us Alone” sergisi ile gözler önüne seriliyor! Irak Savaşı’nın 10. yılında, “Bana olan oldu, bari çocuklarım savaş görmesin” çağrısını dile getiren sergi, dünyada aynı zamanda birçok farklı noktada açılan en büyük sergi olma özelliğini de taşıyor.

Savaş karşıtı fotoğraf projesi “Bizi Rahat Bırakın/Leave Us Alone”nun liderliğini yürüten fotoğraf sanatçısı Niko Guido; 2010-2011 yıllarında Ürdün’ün başkenti Amman’da bir hastanede, Irak Savaşı sırasında ya da sonrasında patlayan bombalardan yaralanıp plastik cerrahi ameliyatları geçirmiş Iraklıların portre fotoğraflarını çekti.

Savaşın sivillerin hayatını nasıl etkilediğini göstererek “Savaşa hayır, barışa evet!” demeyi amaçlayan Guido, portre fotoğraflarını çektiği 24 kişiden kendilerini anlattıkları 5 dakikalık ses kayıtları da aldı. Bombadan önceki ve bombadan sonraki hayatlarını, yaşamlarındaki değişimi anlatan her bir portre sahibinin sözleri, ülkemizde savaş karşıtı bir tiyatro sanatçısı tarafından seslendiriliyor. Fotoğrafların etkisini arttırmak, savaşın korkunçluğunu daha net göstermek ve fotoğraftaki kişinin hislerini en iyi şekilde aktarmak istediklerini belirten Niko Guido, bu amaçla ses kaydı ile fotoğrafı bir araya getirdiklerini belirtiyor.

Birçok milletten yüzlerce gönüllünün çalışmalarıyla gerçekleştirilen dünyanın en büyük fotoğraf sergisi “Bizi Rahat Bırakın/Leave Us Alone”, Irak Savaşı’nın başlamasının 10. yılında Türkiye’de ve dünyada aynı anda mümkün olduğunca çok kişiyle buluşmayı hedefliyor. 23 Mart 2013, Cumartesi günü Ataşehir Belediyesi Cemal Süreya Sergi Salonu’nda açılacak olan sergide; 24 fotoğrafın hikayeleri, özel kulaklıklarla dinlenebilecek. Aynı gün açılacak Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Kırşehir, Kütahya, Mersin, Muğla, Nevşehir, Zonguldak ile Londra, Bangalore, Lefkoşa ve Stockholm sergilerinde ise portreler, hikayeleri yanlarında yazılı olarak sergilenecek.

Adres: Novada Ataşehir AVM, Küçükbakkalköy Mah. Şehit Şakir Elkovan cad. No:20 Ataşehir-İstanbul

False