GeriPratik Bilgiler Multitask ne demek ve multitasking nedir? Multitasking örnekleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Multitask ne demek ve multitasking nedir? Multitasking örnekleri

Multitask ne demek ve multitasking nedir? Multitasking örnekleri

Multitask kelimesi İngilizce üzerinden yerleşmiş ve çoklu görev anlamına gelen bir sözcüktür. Aynı zamanda çoklu görev ve çoklu işlem gibi anlamları üzerinde ele alınır. Peki, multitask ne demek ve multitasking nedir ayrıntıları ile derledik.

Aynı anda birden fazla işi yapmak şeklinde ifade edilebilecek olan multitask, ayrıca multitasking olarak da bilinir. Pek çok alanda kullanılan bir yöntem olmasının yanı sıra, çoklu görev ya da çoklu işlev biçiminde anlamlara sahiptir. Belirli bir zaman boyunca eş zamanlı olan görevlerin aynı anda ve şekilde yapılmasıdır.

Multitask Ne Demek?

Temelli çoklu görev olarak ifade edilen multitask, birden fazla görev ya da sürecin eş zamanlı şekilde belli bir zaman içerisinde gerçekleşmesidir. Genel olarak çoklu işlev ya da çoklu görev olarak bilinir. Yapılması gereken birden fazla işin aynı anda gerçekleşmesi şeklinde anlatmak mümkün. Özellikle cep telefonlarında son zamanlarda göstermiş olduğu en önemli teknolojik özellikler içerisinde yer alır. Bilgisayar sistemlerinde de yaygın şekilde kullanılan önemli işlevler içerisinde bulunur.

Multitasking Nedir?

Aynı anda birden fazla işi eş zamanlı olarak gerçekleştirmek multitasking şeklinde ifade edilir. İngilizce kökenli olarak ‘multi’ ve ‘tasking’ sözcüklerin bir araya gelmesi ile oluşturulmuştur. Özellikle teknolojik cihazlar eşliğinde kullanılan bir özellik olmasının yanı sıra, çoklu görev ya da çoklu işlev şeklinde bilinir. Böylece birden fazla görev ya da bir sürecin eş zamanlı şekilde aynada yapılmasına olanak tanır. Cep telefonları ya da bilgisayarlar üzerinden insan hayatının önemli bir yerini günümüzde kapsadığını söylemek mümkün. Özel fonksiyonlara sahip olan teknolojik cihazlar birden fazla görevi aynı anda yaparlar ve bu da multitask ya da multitasking olarak bilinir.

Multitasking Örnekleri

Teknolojik cihazların ya da insanların birden fazla işlemi eş zaman içerisinde gerçekleştirilmesi multitasking şeklinde bilinir. Hem bireysel hem de teknolojik cihazlar eşliğinde farklı örnekleri bulunur.

 - Toplantı yaparken bir yandan da mailleri incelemek

 - Araç kullanırken telefonla konuşmaya çalışmak

 - Bir yandan iş yaparken diğer yandan herhangi birine açıklama gerçekleştirmek

 - Cep telefonlarının özel fonksiyonları ile birden fazla işi aynı anda gerçekleştirmesi

 - Bilgisayar programlarının farklı görevleri aynı zamanda sağlaması

 Zamandan kazanç imkanı sağlayan multitasking, insan kaynaklı ya da teknolojik sistemler dahilinde gerçekleşir. Çoklu görev veya çoklu işlev şeklinde ifade edilen multitasking, böylece eş zamanlı olarak aynı anda tüm işlerin yapılmasına imkan sağlar.

Multitasking İşletim Sistemi Nedir?

Multitasking işletim sistemi bilgisayar veya akıllı telefonların birden fazla işi aynı anda gerçekleştirmesi şeklinde ifade edilebilir. Cihaz üzerinde aynı anda farklı uygulamalarla çalışma imkanı sağlayan bir yapı olarak da öne çıkar. Böylece çapraz yönlü olarak bireyler çalışmalarına sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilir. Çoklu işlev ya da çoklu görev olarak da ifade edilebilecek olan multimasking, eş zamanlı şekilde çalışmaların tamamlanmasına imkan verir. Akıllı telefonlar ya da bilgisayarlar vasıtasıyla hem işyerinde hem de herhangi bir noktada aynı anda işlemlerin gerçekleşmesine olanak tanır. Temelde işletim sistemi kullanılmak suretiyle farklı programlar üzerinden bunlar gerçekleşir.

Multitasking Nerelerde Kullanılır?

Aynı anda birden fazla işin eş zamanlı şekilde gerçekleşmesi multitasking olarak bilinir. Diğer ismi ile çoklu görev ya da çok da işlev olarak multitask şeklinde anlatılır. Genelde işyerlerinde çalışmaların eş zamanlı olarak tamamlanması için kullanılır. Ayrıca bireysel açıdan bir işi yaparken birine bir şeyler anlatmak amaçlı gerçekleşir. Sağlık yönünden günümüzde negatif ve pozitif yönleri ile tartışılan bir yöntem olarak ön plana çıkar.

False