GeriSağlık Modadan Önce Sağlık!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Modadan Önce Sağlık!

Modadan Önce Sağlık!

Görsel olarak hoşumuza giden ayakkabılar, ciddi sağlık sorunlarına neden olur mu?

Sivri burunlu, yüksek topuklu, rengarenk ayakkabı ve çizmeler hiç kuşkusuz hemen hemen her kadınının gardrobunda yer almakta… Peki, görsel olarak hoşumuza giden bu ayakkabılar ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir mi? Op. Dr. Yalın Dirik anlatıyor.

Ayak problemlerinin önemli bölümü, yanlış ayakkabı seçiminden ortaya çıkar. Bilinçli ayakkabı seçimi ise ömür boyu oluşabilecek bazı sağlık problemlerini engelleyebilir.

Ayak sağlığı için, öncelikle ayağın şekline uygun ayakkabılar seçmeye özen göstermek gerekir. "Sonradan genişler" düşüncesiyle alınan ayakkabılar ayak sağlığını olumsuz etkiler.

Bu tür ayakkabılar parmaklarda şekil bozukluğu, basma bozukluğu, tırnak batması, ayak mantarı, nasır, bilek burkulması, ayak, bacak ve bel ağrısına neden olabilir.

Model ve Renkten Önce Rahatlığına Bakın

Dar kalıplı, üstü basık, sivri burunlu, yüksek topuklu ayakkabılar birçok sağlık problemlerine davetiye çıkarır ayrıca ayakkabı seçerken kişinin çalışma koşullarını da göz önünde bulundurması gerekir.

Yanlış Ayakkabı Seçiminin Sonuçları

Çekiç parmak: Parmaklar, ayakkabının ucuna doğru itildiğinde, biçimsiz olarak kıvrılır ve parmağın orta eklemi bükülerek oluşan şekil bozukluğu, ayakkabının üst kısmına baskı sonucu ağrıya neden olur.

Nasır oluşumu: Ayakkabı ile ayağınız arasındaki sürtünme sonucu derinin sertleşip kalınlaşmasıyla nasır oluşur. Daha çok parmak altında veya parmak aralarında görülür.

Ayak bileği incinmeleri: Yüksek topuklu ayakkabı giyenlerde vücudun ağırlık merkezi öne kayar ve insan parmak ucunda yürüyormuş gibi olur. Ağırlığı destekleme alanı daraldığı için de dengenin çabuk bozulması sonucu düşme, ayak burkulması ve ayak bileğinde incinmeler meydana gelebilir.

Bacak ağrısı: Yüksek topuklu ayakkabı zamanla, baldır kaslarında kısalmalara neden olur. İlaveten vücut ağırlık merkezinin öne kayması nedeniyle bacak kaslarında aşırı zorlanma ve ağrılar görülebilir.

Diz ağrısı: Yüksek topuklu ayakkabı giymek vücudun ağırlık merkezini öne kaydırarak dize ilave yük bindirir. Bu da dizlerde ağrı ve ileri yaşlarda kireçlenmelere neden olur.

Bel ağrısı: Vücudun ağırlık merkezinin öne kayması belde kavis artışına neden olur. Bu da bel kaslarında aşırı gerginlik ve ağrı yapar. Fazla kilolar, bu ağrıyı daha da çoğaltır.

False