GeriSağlık Mikrodalga Fırınlara Dikkat!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Mikrodalga Fırınlara Dikkat!

Mikrodalga Fırınlara Dikkat!

Elektromanyetik kirliliğe karşı hem kendimizi hem de çocuklarımızı koruyalım.

Günümüzde teknolojik gelişmeler, toplumun büyük kısmına sosyal ve ekonomik yararlar sağlayarak yaşantımızı oldukça kolaylaştırmış durumda. Ancak teknolojik gelişmeler sonucunda ortaya çıkan önemli bir çevre sorunu olan elektromanyetik kirliliği ise es geçmemek gerekiyor. Elektronik cihazları doğru kullanarak hem kendimizi hem de çocuklarımızı cihazların bu olumsuz etkilerinden koruyabiliriz. Nasıl mı? Çocuk Doktoru Hayriye Aygar anlatıyor.

Günlük yaşantımızda çok sık ve uzun süreli kullandığımız elektronik cihazların tamamı, elektromanyetik alan yaratıyor. Enerji nakil hatları ve trafo istasyonları, TV ve bilgisayar ekranları, radyo, telsiz verici istasyonları, radar sistemleri, uydu iletişim sistemleri, tedavide kullanılan tıbbi cihazlar, mikrodalga fırınları, GSM haberleşme sistemi temel baz istasyonu ve cep telefonları, elektromanyetik dalga yayan sistem ve aletlerin sadece önemli bir kısmı.

Elektromanyetik alanların insan sağlığı üzerine olumsuz etkileri yapılan çalışmalarda ortaya çıkmakta ancak uzun dönem etkileri için çalışmalar halen sürmekte. Bu sürede kişilerin uymaya özen göstermesi gereken önlemler ise şöyle:

1- Yüksek gerilim hatları yerleşim alanlarından uzakta inşa edilmeli, eğer yerleşim alanlarından geçmeleri zorunlu ise bu hatların yeraltından geçirilmesi sağlanmalıdır.

2- Evlerin elektrik tesisatları gözden geçirilmeli, evler manyetik sorunları minimalize edecek şekilde projelendirilmelidir.

3- Televizyon ekranından en az 1 metre uzakta oturulmalı, çocukların TV’yi uzaktan izlemeleri sağlanmalıdır.

4- Düşük radyasyonlu bilgisayar ekranı kullanmaya özen göstermeli ya da ekran filtresi kullanılmalı, LCD ekranlar tercih edilmelidir.

5- Halojen ve floresan lambalarını, okuma lambası olarak kullanmamaya özen gösterilmelidir.

6- Yatak odalarında TV ya da bilgisayar bulundurulmamalı varsa kullanılmadığı zamanlarda fişten çekilmelidir.

7- TV, çamaşır makinesi, bilgisayar gibi aletlerin arkasında yatak, sürekli kullanılan koltuk bulundurulmamalıdır.

8- Elektrikli araçlar kullanılmadığı zaman kapatılmalı, stand by konumunda unutulmamalı ve hatta fişten çekilmelidir.

9- Elektrikle çalışan radyolu saatler yatak başlarından en az 1m.uzağa yerleştirilmeli ya da pil ile çalışan alarmlı saatlerle değiştirilmelidir.

10- Saç kurutma makineleri yüksek manyetik alan yayarlar. Yüksek manyetik alanların beyinden melatonin salınımını azalttığı gösterilmiştir. Bu nedenle sürekli kullanmak yerine aralıklı ve kısa süreli kullanmak tercih edilmelidir.

11- Bebek telsizleri, bebek yataklarından en az 1m.uzağa yerleştirilmelidir.

12- Kreş, çocuk yuvası, okullar ve hastanelere baz istasyonu kurulmamalıdır.

13- Dizüstü bilgisayarlar şarjlı kullanıldıklarında daha az elektromanyetik alan yaydıkları için bu konumda kullanılmalıdır.

14- Evlerde kullanılan telsiz telefonlar, yatak odasında unutulmamalı, kablosuz modemler ise yatak odası dışına yerleştirilmelidir.

False