GeriSağlık Migren ağrısına karşı kafein!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Migren ağrısına karşı kafein!

Migren ağrısına karşı kafein!

Ağrı kesici bağımlılığına son!

Migren hastalarının sürekli ağrı kesici kullanmasını doğru bulmayan Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Erdoğan, migren ağrılarını azaltmak için tavsiyelerde bulundu.

Migren olarak adlandırılan “günlük tekrar eden baş ağrılarının” genellikle hastalar tarafından ihmal ediliyor. Migren dikkat edilmesi gereken bir hastalık, hastalığın tedavisinin sürekli olarak erteleniyor, bu kesinlikle doğru değil. Ağrının alınan ağrı kesicilerle geçebileceği düşünülerek doktora başvurulmuyor. Ağrı geçer düşüncesiyle beklemek doğru bir çözüm değil. Çünkü ağrı giderek artıyor ve dayanılmaz bir hal alıyor.

Işık ve sesten uzak durun!

Migren hastalarının bazılarında ağrının geleceği, öncü diye tanımlanan belirtilerle önceden tespit edilebiliyor. Öncü belirtilerin görüldüğü hastalar, diğer hastalarımıza göre daha şanslı. Bu sayede önlemini önceden alabilme imkanı buluyor. Mesela ışık çarpmaları ve çizgiler gelmeye başlar. Migren hastalarında başlayan baş ağrısı yüksek ışık ve seste daha da artıyor. Eğer rahatsızlık başladıysa hastanın ışıktan ve sesten kendisini izole etmesi gerekiyor. Bir anda başlayan ağrı şiddetini artırarak devam edeceği için uyumaya çalışın.

Ağrı kesici yerine çay ve kahve

Bu tür rahatsızlıklarda ağrı kesici kullanımını doğru değil. Sürekli ağrı kesici kullanılmasını önerilmiyor. Koruyucu tedaviyle, günlük ihtiyaçmış gibi kullanılan ağrı kesici bağımlılığını azaltmaya çalışıyoruz. Migren ataklarında kafeini önerebiliriz. Kafein içeren çay, kahve gibi ürünler migren ağrısını azaltabiliyor. Migren için kafein içeren bazı ilaçlar da var. Kafein kan damarlarını daralttığı için baş ağrısını azaltabiliyor.

A.A

False