GeriSağlık Meyveleri kurutmak yerine dondurun!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Meyveleri kurutmak yerine dondurun!

Meyveleri kurutmak yerine dondurun!

Güneşte kurutulan meyve ve sebzelerde bazı vitaminler yok oluyor.

Güneşte kurutulan meyve ve sebzelerde güneş ışınları nedeniyle bazı vitaminler yok olur, derin dondurucuda saklanan gıdalar ise A, B ve C vitamini açısından daha zengin kalır.

VİTAMİN KAYIPLARINA NEDEN OLUYOR

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Koçoğlu, çok eski zamanlardan beri gıda ürünlerinin kurutularak saklanmasının yaygın bir uygulama olduğunu söyledi. Bu sayede gıdalarda mikroorganizma üremesinin azaldığını ve kurutma işlemlerinin halk arasında değişik şekillerde yapıldığını aktaran Koçoğlu, bunlar arasında en çok güneşte, fırınlarda, sıcak hava tünellerinde kurutmanın tercih edildiğini aktardı, konuyla ilgili bilgiler verdi.

Kurutma yöntemlerinin her biri meyve ve sebzelerdeki besin değerlerini farklı etkiliyor. Kurutulmuş besinlerin içerisindeki potasyum, kalsiyum, magnezyum demir gibi mineraller bu esnada kayba uğramıyor. Bu meyve ve sebzelerde su uçurulduğu için mineraller fazla miktarda kalıyor ancak güneş ışınları nedeniyle kurutma sırasında vitamin kayıpları meydana geliyor.

Meyveleri kurutmak yerine dondurun

KURUTMAYIN, DONDURUN

Kurutulmuş meyve ve sebzelerde mineral kaybı yaşanmaz ancak özelikle C vitamini kayıpları söz konusu olabilir.

Güneşte kurutma yönteminde ışınların besinlerle teması sonucunda bazı vitaminler kayboluyor. Güneşte kurutulan sebze ve meyvelerde en önemli kayıp C vitamininde yaşanıyor. Çünkü C vitamini en hassas vitamindir. B grubundaki vitamin kaybı miktarı da gıdanın güneşte ne kadar kaldığına göre değişiyor. Güneşte yapılmayan kurutma işlemlerinde A, B ve C vitamini kaybı az oluyor. Tüketiciler vitamin açısından kurutma yerine derin dondurucuda saklama yöntemini tercih edebilir. Çünkü dondurucuda saklanan ürünlerin A, B ve C vitamini açısından besin değeri oldukça yüksek.

Meyveleri kurutmak yerine dondurun

KURUTULMUŞ MEYVELERDE ŞEKER ORANI FAZLA

Vitamin kayıplarına rağmen kurutulmuş meyve ve sebzeler, enerji verici özelliği nedeniyle tüketilebilir. Lif oranı yüksek olan kuru meyve ve sebzeler bağırsakların çalışması için gereklidir.

Kuru erik, üzüm, kayısı ve incir bu bakımdan önemli besinlerdir. Kuru üzümde demir içeriği yüksektir, incir kalsiyum açısından zengindir. Kurutulmuş meyveleri sporcular, okul çağındaki çocuklar ve özellikle çalışanlar tüketmelidir. Kuru meyvelerle iş yerinde ani kan düşüklükleri önlenir ve ani enerji ihtiyacı bu yolla sağlanır. Dolayısıyla çalışanlar masalarında kuru üzüm, dut, kayısı, incir, erik, bulundurmalılar. Çalışanlar için kuru meyveler elzem.

Kurutulmuş meyvelerde şeker oranı oldukça fazla. Kan şekerini aniden yükseltebilir. Bu nedenle miktar çok önemli. Bu meyvelerin potasyum miktarı da çok yüksek olduğu için kronik böbrek yetmezliği hastaları da dikkatle tüketmeli.

AA

False