GeriSağlık Meyve ve sebzelerdeki gizli tehlike!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Meyve ve sebzelerdeki gizli tehlike!

Meyve ve sebzelerdeki gizli tehlike!

Pestisitlerin insan sağlığına olumsuz etkilerini biliyor musunuz?

Bitki koruyucu ürünü olan pestisitlerin bilinçsizce kullanılması, insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Gıda Mühendisi Saadet Koşuta, pestisitlerin etkisini azaltmak için yapılacakları anlattı.

Bitki koruyucu ürünler olarak da adlandırılan pestisitler, çeşitli böcek ve hastalıkların tarımda meydana getirdiği kayıpları azaltmak ya da hasat sonrası dönemde depolama sırasında oluşabilecek zararları önlemek için kullanılıyor. Ancak pestisitin aşırı kullanımı, gıda tedarik zincirine tehlikeli seviyelerde zararlı kimyasal girişine yol açabiliyor.

Pestisitlerde kanserojen etki!

1950 yılından bu yana 50 misli artan pestisit kullanımı; günümüzde, her yıl yaklaşık 25 milyon ton endüstriyel pestisit kullanımına ulaştı. Çoğu pestisit, doğada çabucak ayrışıyor; ancak gıda ürünlerinde bir miktar pestisit kalıntısı kalabiliyor. Pestisitlerin bazıları toksik açıdan bir zarar oluşturmazken, bazılarının kanserojen, sinir sistemini etkileyici ve hatta mutasyon oluşturucu etkileri bulunuyor.
Pestisit kalıntılarının en önemli kaynağı gıdalardır. Pestisitlerin sağlık ve ekonomi alanındaki yararları yanında yanlış alanda veya yanlış dozda kullanımları nedeniyle zararlı etkileri var. Pestisit kalıntısının insan sağlığına etkileri;

Pestisitlerin üretimleri, uygulanmaları, depolanmaları, taşınmaları sırasında, yanlış kullanım sonucu akut ve kronik zehirlenmeler oluşabilir.

Sebze ve meyvelere pestisit uygulanmasından sonra bekleme süresine dikkat edilmemesi ve gerekli yıkama işlemi yapılmadan pestisit kalıntısı içeren besinlerin tüketilmesi ile akut ve kronik zehirlenmeler oluşabilir.

Pestisitlerin zararlı etkilerini en aza indirmek için ne yapılmalı?

Sebze ve meyvelerin akan soğuk suyun altında, gerekirse fırçalayarak yıkanması

Kabuğunun soyulması

Haşlama, pişirme, pastörizasyon ve sterilizasyon gibi işlemlerden geçirilmesi

İyi tarım uygulamaları sertifikası olan ürünlerin tercih edilmesi 

False