GeriSağlık Metabolizmayı hızlandıran ara öğünler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Metabolizmayı hızlandıran ara öğünler

Metabolizmayı hızlandıran ara öğünler

Ara öğünlerinizde lifli besinlere ve yağsız süt ürünlerine yer verin.

Yaşımız ilerledikçe yavaşlayan metabolizma nedeniyle kilo sorunları baş göstermeye başlar. Hızlı bir metabolizma daha fazla kalori yakımıyla doğru orantılı olduğu için hem sağlığımız hem de kilo problemlerimiz için metabolizmamızı hızlandırmamız gerekir. Peki, metabolizmamızı hızlandırmak için neler yapmalıyız?

Hepimizin bildiği gibi ara öğünler sağlıklı beslenme ve kilo kontrol programları içerisinde çok önemli bir yere sahiptir. Ancak ara öğünlerle atıştırmalıkları birbirine karıştırmak gerekir. Ara öğünler aynı zamanda gereksiz atıştırmalarımızın önüne geçmemize yardımcı olur.

Gerçekten ara öğün yapmak sağlıklı beslenme için gerekli mi?

Metabolizmayı canlı tutmak, vücutta yağ depolanmasını azaltmak ve en önemlisi ana öğünlerde çok fazla yemenin önüne geçmek için ara öğünlerin faydası tartışılmaz.Tabii ki yaşam tarzına göre ara öğün sayısı değişiklik gösterebilir. Genel olarak 2-3 ara öğün gün içerisinde aldığımız kaloriyi dengeli dağıtmak, kan şekerimizi dengede tutmak için en ideal olanıdır.
Kadınların günlük 1800 kcal kadar aldığını düşünürsek, bu kaloriyi 3 parça halinde almaktansa 5-6 parça halinde vücuda almak sindirim sistemini yormamak için de yardımcı olur.

Kilo kontrolünde ara öğünlerin önemi nedir?

Her tükettiğimiz besin için tüm sindirim sistemimiz çalışıyor ve yediğimizin yanma enerjisiyle birlikte kilo vermek kolaylaşıyor. Burada temel amaç, kan şekerini dengede tutarak çabuk acıkmayı ve bir sonraki öğünde çok fazla yemeyi engellemek ve böylece metabolizma hızını artırmaktır. Metabolizma hızının artmasına bağlı olarak da kilo kaybı hızlanacaktır. Tabii ara öğünlerde ne tür besinler tüketildiği çok önemli.

Ara öğünlerin zamanı ve ne olacağı nasıl belirlenmeli?

Ara öğün saatleri, ana yemeklerden sonra 2 - 3 saati geçmeyecek şekilde ayarlanmalıdır. Kendinize ayıracağınız 15 dakikalık lezzetli bir mola ile sağlıklı beslenmek adına bir adım atmış olursunuz.

Lifli besinlerin midede kalma süreleri fazla olduğundan, daha uzun süre tok tutarlar. Sağlıklı ve lifli atıştırmalıkları seçerseniz, aldığınız lif, vitamin ve mineral miktarını da artırmış olursunuz. Aynı zamanda sindirim sitemi ve bağırsak sağlığı için lifli besinleri tüketmek çok yararlıdır. Meyve ve sebzeler, tam tahıl ürünleri lifli besinlere örnektir.

Porsiyon miktarlarına dikkat edin

Her öğünde olduğu gibi ara öğünlerde de porsiyon miktarlarına dikkat edilmelidir. Gereğinden fazla tüketilen her besin vücutta yağa dönüşür.

Sağlıklı ara öğün alternatifleri

3 kuru kayısı, 2 parça ceviz
1 kutu yağsız yoğurt, 10 - 15 adet yaban mersini
1 kutu az yağlı süt, 1 adet taze meyve
2 adet grisini, 1 bardak ayran
1 dilim tam tahıllı, sürme çikolatalı ekmek

veya

1 - 2 dilim ekmek, 1 dilim beyaz peynir.
Light kaşarlı kepekli tost, söğüş sebze.
3 adet diyet bisküvi, 1 fincan light sütlü Nescafé.
Yarım yufkadan sebzeli yağsız gözleme, 1 bardak light ayran.

Önemli notlar:

Önemli olan ara öğünlerde tek başına tatlı yenmemesi. Tatlı ihtiyacınızı daha sağlıklı bir şekilde gidermek için tam tahıllı ekmeğe çikolata sürebilirsiniz. Böylelikle 1 kaşık çikolatayı geçmemiş olursunuz.

Yağsız süt ürünlerinin daha düşük kalori içermesinin yanı sıra günü daha az kaloriyle tamamlamaya ve vücuttan yağ atımını artırak günlük aldığınız kaloriyi azaltmaya etkisi olduğu için özellikle tercih edilmesi önerilir.

False