GeriSağlık Metabolizmanız hızlı mı yavaş mı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Metabolizmanız hızlı mı yavaş mı?

Metabolizmanız hızlı mı yavaş mı?

Hızlı metabolizma için daha hızlı bir hayat şart!

Metabolizma hızı gerçekten önemli. Aslında metabolizma hızında genetik faktörlerin payı olmakla beraber, hızlandırmak ya da yavaşlatmak aynı zamanda bizim de elimizde. Hızlı bir metabolizmaya sahip olmak için sık sık yemek önemli, ayrıca kas kütlemizi ve sıvı tüketimimizi arttırmamız gerekiyor. Bu öneriler ne kadar klişe demeyin çünkü biliyoruz ama bir türlü uygulayamıyoruz. 

Metabolizmanızı hızlandırmak için adım adım yapmanız gerekenler:

1. Sık yemek yiyin

Vücut aç kaldığında kıtlıkta olduğunu düşünerek metabolizmayı yavaşlatır ve depolarını arttırmaya başlar. Gerçek kıtlık anında bu hayat kurtarıcı olsa da, hızlıca zayıflamak için yapılan düşük enerjili şok diyetler sonrası hayatımızı karartıcı olabilir.

Doğru planlanmış ara öğünler hem metabolizma hızımızın arttırılmasına yardımcı olur hem de iştah kontrolü sağlayarak bir sonraki öğüne çok aç oturmamamızı sağlar.

2. Kas kütlenizi arttırın

Çünkü vücudumuzda ne kadar fazla kas olursa o kadar fazla metabolizmamız hızlı çalışır ve enerji sarfederiz . Erkeklerin kas kütleleri kadınlara kıyasla daha fazla olduğu için daha fazla yiyerek formlarını koruyabilirler çünkü daha fazla kas besinleri enerjiye dönüştürmek için çalışır. Kasları vücudumuzun enerji harcayan makineleri olarak düşünebiliriz.

Vücudumuzdaki kasları çalıştırmanın ve arttırmanın en iyi yolu, spor yapmaktır. Spor, sadece günü kurtarmak ve kısa sürede kilo vermek için değil, uzun süreli metabolizmamızı hızlı tutmak, ileri yaşlarda da sağlıklı kilomuzu korumak için büyük bir yatırımdır.

3. Bol sıvı tüketin

Günde en az 8 bardak su, dolaşım sistemi ve sindirim sisteminin iyi çalışması, vücuttaki atıkların uzaklaştırılması için şart. Su, sıfır kaloridir, enerji vermez ama enerji açığa çıkaran bütün işlemler için gereklidir, bu da metabolizma hızını etkiler.

Ayrıca bol lifli gıdalar tokluk sağlayarak iştah kontrolü sağlaması ve süt ürünlerinin yağsız olanları da yüksek kalsiyum içeriğiyle ağırlık kontrolüne de yardımcı oluyor.

O zaman üşenmek yok, hızlı metabolizma için daha hızlı, en azından koltuktan daha uzak bir hayat şart!

False