GeriSağlık Mazeretim var, asabiyim ben!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Mazeretim var, asabiyim ben!

Mazeretim var, asabiyim ben!

Kırmızı eti, yemek listesinden çıkaran kadınlara yaklaşırken dikkatli olun.

Araştırmalara göre diyetlerinden kırmızı eti çıkartan kadınlar, depresyon ve huzursuzluk gibi problemlerle karşılaşıyor.

Avustralya’daki araştırmacıların bulguları, önerilen miktarlardan daha az kuzu ve inek eti yiyen kadınların iki kat daha fazla ruhsal hastalıklara yakalandığını ortaya koydu. 1000’den fazla kadın üzerinde yapılan çalışma, tamamen tavuk ve balık gibi protein kaynaklarına bağlı kalmanın, birçok kişinin inandığı kadar sağlıklı olmadığını gösterdi.

Victoria Deakin Üniversitesi’nden, Felica Jacka “Önceden kırmızı et tüketiminin, beden sağlığıyla ilgili riskler taşıdığını ortaya koyan diğer ülkelerin araştırmalarındaki gibi kırmızı etin ruh sağlığımız için yararlı olmayacağını düşünmekteydik. Fakat aksine, bunun gerçekten çok önemli olduğu ortaya çıkmıştır” dedi.

Tavuk ve balığın psikolojiye etkisi yok

Çalışmalarımızda önerilen miktarlardan daha az kırmızı et tüketen kadınlarda, önerilen miktarda tüketen kadınlardan iki kat daha fazla depresyon ve anksiyete bozukluklarının görüldüğünü söyleyen doktor şöyle devam ediyor:

“Sosyo-ekonomik koşulları, fiziksel aktivite seviyeleri, sigara içimi, kilo ve yaş, gibi faktörler kadar, diyetlerin sağlıklılığını da göz önüne aldığımızda, az miktardaki kırmız et ve ruh sağlığı arasındaki ilişki ortaya çıkmaktadır. İlginç olan şu ki, tavuk, domuz eti, balık ya da sebzeye dayalı proteinler ile ruh sağlığı arasında hiçbir ilişki yok. Ayrıca şunu da belirtmek gerekir ki vejetaryenliğin bir etkisi olmadı. Çalışmalarda katılımcıların 19’u vejetaryendi ve sonuçlar çalışma analizlerinin dışında kalan kadınlarla aynıydı.”

False