GeriDekorasyon Marie Kondo yöntemi nedir ve nasıl yapılır? Konmari ile ev düzenleme
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Marie Kondo yöntemi nedir ve nasıl yapılır? Konmari ile ev düzenleme

Marie Kondo yöntemi nedir ve nasıl yapılır? Konmari ile ev düzenleme

Ev en fazla zaman geçirilen ve kişilerin huzurlu olmak istediği alanlar olarak tanımlanmaktadır. Kişilerin evleri özel alanlarıdır ve dekorasyon kişilerin zevkini, ruh halini yansıtmaktadır. Kullanılan mobilyalar ve eşyalar yaşam alanını kullanılır hale getirmektedir. Kullanılacak bazı teknikler ile yaşam alanları daha düzenli hale gelebilmektedir. Mario Kondo’nun ortaya koyduğu yöntem ev düzenleme sanatı olarak bilinmektedir. Konmari yöntemi olarak bilinen bu yöntemle ilgili tüm detayları derledik.

Marie Kondo’nun ortaya koyduğu tekniğe Konmari tekniği denmektedir. Japon düzenleme yöntemi olarak bilinmektedir.

Marie Kondo yöntemi nedir?

Bu teknik ile yaşam alanını daha huzurlu hale getirmek amaçlanmaktadır. Kişilerin eşyaya hizmet etmek yerine eşyadan keyif alması ön planda olmaktadır. Yaşam alanı içinde düzen sağlanabilir ve kişiler fazla eşyalardan kurtulabilir. Böylece alanda yeni eşyalara yer açılmış olur. Bu bir nevi değişim ve dönüşüm sanatı olarak belirtilmektedir.

Mario Kondo yöntemini uygulamak radikal bir karar gerektirmektedir. Yöntemi uygulamadan önce kişilerin bu yöntemi neden uygulamak istediğine kara vermesi gerekir. Hayatını nasıl bir evde geçirmek istediğini gözünde canlandırmak gerekir. Hayatta tutmak istenen eşyaların belirlenmesi ve diğerlerinin ayrılması gerekir.

Mario Kondo yöntemi nasıl yapılır?

Bu yöntemde öncelikle karar vermek gerekir. Kişi kendi zihninde yaşam alanını oluşturmaktadır. İkinci olarak eyleme geçmek gerekir. Yaşam alanı içinde yapılacak düzenlemenin parçalı değil tek seferde yapılması gerekir. Tek seferde yapılmayan düzenlemeler dağınıklığı ortadan kaldırmayacaktır. Bu teknik Japonların düzenli olma felsefesinden yola çıkmaktadır. Hayatı daha sade hale getirmek için çevrenin düzenlenmesi anlamına gelmektedir.

Bu yöntem ev düzenleme sanatı olarak yola çıkmış olsa bile farklı şekillerde kullanılmaktadır. İş veya özel yaşam içinde sorgulama yapılması söz konusu olmaktadır. Bu bir felsefe olarak düşünülmektedir. İnsan ilişkilerini de bu çerçevede ele almak mümkün olmaktadır. Kişiler yaşamlarındaki insanları gözden geçirerek hayatlarına kattıkları değerlere bakabilirler.

Yöntemin belli aşamaları bulunmaktadır. Herkes belirli zamanlarda yaşam alanlarını düzenlemektedir. Fakat bu felsefede yaşam alanlarının düzenlemesinin bir yaşam biçimi olması gerektiği belirtilmektedir. Kişiler düzenli olmayı bir alışkanlık haline getirdiklerinde sürekli ev toplamaları gerekmemektedir. Bu yaşam içinde gerekli bir düzen olmaktadır. Bu felsefe sayesinde yaşamın her alanında daha verimli ve mutlu olmak söz konudur.

Konmari ile ev düzenleme

Konmari yöntemini uygulamaya başlamadan önce nasıl bir ev istendiğine kara vermek gerekir. Bu felsefenin altında düzenli ev mantığı yatmaktadır. Kişilerin bu düzeni bir yaşam biçimi haline getirmesi söz konusu olur. Ev düzenleme işini günlere veya haftalara bölmemek gerekir. Bu işlemin tek seferde yapılması uygun olacaktır. Günlere yayılan düzenleme işlemi ile evin bir yeri toplanırken diğer tarafı dağılmaktadır. Eğer işlerin uzun süreceğini düşünüyorsanız arka arkaya birkaç gününüzü ayırmanız uygun olacaktır.

Kişilerin bu işlem öncesi yaşam alanını kafasında net olarak belirlemesi gerekir. Düzen dışında temizlikte sağlanmış olur. Kişiler işe koyulmadan önce evin son haline zihinlerinde canlandırabilir. Bu şekilde çalışmak daha keyifli olacaktır. Eşyalarında yaydığı bir enerji vardır. Kişilerin bu enerjiye göre kendilerine iyi gelmeyen eşyaları atması uygun olacaktır. Enerjisini sevdiğiniz eşyaları evde tutmaya devam edin.

Eşyaların doğru tasnif edilmesi kullanım kolaylığı sağlayacaktır. Gruplara göre ayrım yapılması gerekir. Sürekli kullanılan eşyalar daha kolay erişilir yerlerde olmalıdır. Eşyaların gözünüzün önünde olacak şekilde yaymanız ve sonra ayrım yapmanız daha sağlıklı olacaktır. Eşyaları belli gruplara ayırmak kolaylık sağlamaktadır. Her biri grubu kendi içinde alt kategorilere ayırabilirsiniz. Hiç kullanılmayan eşyaları ise kullanacak kişilere vermek uygun olacaktır.

 

False