GeriDoğum “Lohusayım hamile kalmam” demeyin!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

“Lohusayım hamile kalmam” demeyin!

“Lohusayım hamile kalmam” demeyin!

Yeni anneler, “Süt korur” inancıyla hiç beklemediği bir anda yeniden hamile kalabiliyor.

Doğum sonrası lohusa olan kadınlar, “Süt korur” inancıyla hiç beklemediği bir anda yeniden hamile kalabiliyor. Prof. Dr. Sezai Şahmay da konu ile ilgili şu bilgileri veriyor:

Doğum sonrası kadın, eğer bebeğini hiç emzirmezse doğumdan 4-6 hafta sonra adeti başlar; eğer emziriyorsa bu süre 7 haftayla 4 ay arasında değişir. Emziren bir annede yumurtlama ve gebe kalma riski 7’nci haftadan itibaren başlayabilir hatta bu dönemde lohusa henüz adet görmeye başlamadığından gebe kaldığının farkında bile olmayabilir. Bu nedenle korunma yöntemi, özellikle emzirmeyenlerde cinsel ilişki ile birlikte başlamalıdır.”

Lohusalık döneminde ideal korunma yönteminin, hem lohusayı yeni bir gebelikten koruyan hem de sütten geçerek bebeği etkilemeyen bir yöntem olması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Sezai Şahmay, östrojen içeren doğum kontrol haplarının emziren anneler için uygun olmadığını dile getirdi. Şahmay, “Çünkü bu hormon, süt yoluyla bebeğe geçerek istenmeyen yan etkilere yol açabilir. Bu dönemde eğer kadın herhangi bir yöntem uygulamak istemiyorsa eşinin prezervatif kullanması bir seçenek olabilir. Son on yılda tüm batılı ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de bu işlev için ‘rahim içi sistem’ adı verilen ve halk arasında “hormonlu spiral” olarak bilinen rahim içi araçlar kullanılmaktadır.”

AY AY BEBEK GELİŞİMİ

False