GeriPratik Bilgiler Laptop nasıl hızlandırılır? Yavaşlayan laptopu hızlandırma yolları (Windows 7, 8 ve 10)
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Laptop nasıl hızlandırılır? Yavaşlayan laptopu hızlandırma yolları (Windows 7, 8 ve 10)

Laptop nasıl hızlandırılır? Yavaşlayan laptopu hızlandırma yolları (Windows 7, 8 ve 10)

Laptopların performansı zaman zaman düşüyor ve onu hızlandırmak için bazı yöntemlere başvurmak gerekiyor. Laptopunuzun yavaşladığını hissettiğiniz zaman onu hızlandırmak için öncelikle kullanmadığınız programları silmeye özen göstermeniz gerekir. Bilgisayarınıza antivirüs kurarak hızlanmasını sağlayabilirsiniz. Laptop nasıl hızlandırılır sizler için derledik.

Bilgisayarlar, pek çok nedenden dolayı zamanla yavaşlar. Yavaşlayan bilgisayarı hızlandırmak için bilgisayarınızı hızlandıracak yöntemleri uygulamanız gerekir.

Laptop Nasıl Hızlandırılır?

Bilgisayarın üzerinde kurulu olan bir ya da birden fazla işletim sistemi olabilir. Bu işletim sistemleri içinde zamanla bazı sorunlar meydana gelebilir. Bozut kayıt girdileri, yanlış ayarlar, eksik dosyalar, güncel olmayan sürücüler, çöp dosyaları vs. biriktikçe bilgisayarınızın hızı da önemli ölçüde yavaşlar. Bilgisayarı hızlandırma adımlarını HDD kullanan kullanıcılar için önemli performans artışları sağlar. Bilgisayarınızı tekrar hızlandırabilmek için yapmanız gerekenler ise şunlardır;

Öncelikle çöp dosyalarınızı temizlemeniz gerekir. Bilgisayarımızda hemen hemen her programın geçici dosyaları ve günlükleri bulunur. Bu dosyalar zamanla biriktikçe bilgisayarı gittikçe doldurur ve yavaşlatır. Bu da bilgisayarın yavaşlamasına neden olur. Yavaşlayan bilgisayarınızı hızlandırmanın yollarından birisi de bu çöp dosyaları hızlı bir şekilde temizlemektir. Çöp dosyaları temizlemek için de Windows + R tuş kombinasyonunu uygulayarak Çalıştır penceresini açmanız gerekir. Daha sonra da açılan pencereye “%temp%“ yazarak giriş yapmanız gerekir. Açılan klasörlerde yer alan bütün dosyaları seçerek ve silmeniz gerekir. Eğer yönetici izni istenirse onaylayarak, buradaki dosyaları silebilirsiniz.

Bilgisayarın açılışında açılan gereksiz programları kapatabilirsiniz. Bilgisayar açılırken, kullandığınız bazı programlar da açılır. Ama kullanmadığınız programlar açılış sırasında bilgisayarı önemli ölçüde yavaşlatabilir ve bilgisayarın geç açılmasına neden olabilir. Bunu önlemek için de açılışta karşılaşılan programların açılmasını önleyebilirsiniz. Bunu yapmak için de görev çubuğuna sağ tıklayabilir ve Görev Yöneticisini açabilirsiniz. Görev yöneticisi üzerinde yukarıda bulunan sekmelerden başlangıç bölümüne gelmeniz gerekir. Daha sonra açılmasına ihtiyaç duymadığımız ya da kullanmadığımız programları sağ tıklayarak, devre dışı bırakmamız gerekir. Ardından görev yöneticisinden çıkış yapmanız gerekir.

Maksimum çekirdek sayısını aktif etmeniz gerekir. Bilgisayar üzerinde bulunan maksimum çekirdek ve işlemci sayısını aktif etmek de özellikle de ön yükleme kısmında gerçekten işe yarayabilir. Gözle görülmese de bilgisayarda performans artışı sağlayabilir.

Yavaşlayan Laptopu Hızlandırma Yolları

Yavaşlayan laptopu hızlandırmak için bazı yolları deneyebilirsiniz. Bunlar ise kısaca şunlardır;

Fazla kaynak kullanan programları tespit etmeniz gerekir. Arka planda çalışan uygulamalar kadar, arka planda çalışmayan uygulamalar da önemlidir. Bu nedenle bilgisayarınızda bulunan Görev Yöneticisi'nden yararlanarak çalışan programları bellek ve işlemci kullanımına göre sıralamanız gerekir. Eğer ihtiyacınız olmayan uygulamalar varsa, kapatmanız gerekir.

Başlangıç programlarını kapatarak bilgisayarınızın hızlanmasını sağlayabilirsiniz. Siz arka plandaki uygulamaları kapatsanız bile, bilgisayarınızı bir dahaki açtığınız zaman onlar yine açık kalır. Steam, Spotify ya da Discord gibi uygulamalar bilgisayarınız açıldığı zaman otomatik bir şekilde açılır ve sekmeyi kapatsanız bile arkada çalışmaya devam eder. Bu nedenle de başlangıçta çalışacak olan programları düzenlemeniz gerekir.

Bilgisayarınızdaki depolama alanını genişletmeniz gerekir. Bu nedenle de kullandığınız depolamanın en az yüzde 20'sinin boş olması tavsiye edilir. Örneğin, 512 GB kapasitesine sahip olan bir depolama biriminiz bulunuyorsa, bunun en az yüzde 20'sinin boş olduğundan emin olmanız gerekir.

Bileşen değişikliği yaparak bilgisayarınızın hızlanmasını sağlayabilirsiniz. Geniş bir HDD almak ya da çok daha kolay ve işlevsel bir şekilde SSD'e geçiş yapmak da isteyebilirsiniz. SSD, HDD'e göre daha hızlı veri aktarımı sunar ve bu da sistemin çok daha hızlı bir şekilde yüklenmesini sağlar.

False