GeriSağlık Kronik pelvik ağrı sizde de olabilir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kronik pelvik ağrı sizde de olabilir

Kronik pelvik ağrı sizde de olabilir

Sebep olan etkenler neler ve nasıl ortadan kaldırılırlar?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ateş Karateke, kadınlarda 6 aydan uzun süren alt karın ağrısı olduğunda bu durumun “kronik pelvik ağrı” olabileceğini belirterek “Yaşam kalitesini bozduğu için özellikle çalışan kadınlarda iş yaşamını olumsuz etkiliyor” açıklamasında bulundu.

Kronik pelvik ağrı, 6 aydan uzun süren, devamlı ya da ara sıra ortaya çıkan ve cinsel birleşme ya da adet kanaması ile ilişkili olmayan alt karın ağrısıdır. 15–50 yaş arasındaki kadınlarda %5–20 oranında görülen kronik ağrının nedenleri konusunda ise Prof. Dr. Karateke şunları söylüyor:

“Öncelikle altta yatan nedenler araştırılmalıdır. Barsak hastalıkları, idrar torbası ve idrar yollarına ait hastalıklar, leğen kemiğimizin içini dolduran taban kasların zayıflığı veya spazmı, kemiklere ait hastalıklar ve en önemlisi jinekolojik hastalıklar kronik alt karın ağrısına sebep olur. Her kronik ağrıda olduğu gibi psikolojik ve sosyal faktörlerin katkısı önem taşır. Psikolojik olarak iyi durumda olamayan ve sosyal çevresi kötü olan olgularda ağrı çok şiddetli hissedilir. Kronik pelvik ağrıya neden olan en sık hastalıklar; endometriozis, ağrılı mesane sendromu, yapışıklıklar, irritabıl barsak sendromu ve kas iskelet sorunlarıdır. Aynı olguda jinekolojik sebeplerin yanında idrar torbası ve barsak problemleri birlikte olabilir. Bu sebeple tüm etkenler araştırılmalıdır.”

Tedavide zaman gerekiyor

Kronik pelvik ağrının kişinin yaşam kalitesini bozduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Karateke, hem iş hem de gündelik yaşam üzerinde olumsuz etki yapan bu ağrının tedavisinde en önemli unsurun hastaya yeterli zaman ayırıp, hastanın korku ve kaygılarının dinlenmesi olduğunu vurgulayarak tedavide yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“İlk aşamada kadında ağrı günlüğü 2-3 adet dönemi boyunca kaydedilerek ağrının özellikleri dikkatlice sorgulanmalıdır. Jinekoloji dışı nedenler düşünülüyorsa; gastroenteroloji, üroloji, psikoloji, fizik tedavi branşları ile işbirliği yapılmalıdır. Özellikle 25 yaşın altında olan olgularda tüplerde tıkanmaya neden olacak enfeksiyonlar için kültür alınmalıdır. Peritoneal endometriozis ve yapışıklıklar yalnızca laparoskopi ile tanınabilir.” 

False