GeriKanuni Hak Ve Yasalar Kredilerin dosya masrafları nasıl geri alınır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kredilerin dosya masrafları nasıl geri alınır?

Kredilerin dosya masrafları nasıl geri alınır?

Yasal yollara başvurmadan önce bunları bilmenizde fayda var.

Son dönemde birtakım kişi ya da kuruluşlar “Dosya masraflarınızı geri alıyoruz” diyerek, kimi zaman televizyon ya da radyo programları ile kimi zaman ise telefon yolu ile bizlere ulaşarak bu hususta ücretler istiyor. Yine bu kurum ya da kişiler bankalardan kredi kullanılırken tahsil edilen dosya masraflarının geri alınacağına dair taahhütler veriyor. Birçoğunuz bu kişilere güvenip birtakım ücretler ödüyor. Konuyla ilgili işin aslını öğrenip doğru şekilde hareket etmek, bu tip kişi ve kuruluşlara itibar etmemek çok daha sağlıklıdır.

Yargıtay, bankalar tarafından alınan dosya masraflarıyla ilgili bir karar verdi, kredi alınırken ödenen dosya masraflarının haksız olduğu ve tüketicinin tam olarak bilgilendirilmeden, bir zorlama sonucu ödemek zorunda kaldığı bu ücretlerin iade edilmesi gerektiğini karara bağladı.

Dosya masraflarını nasıl geri alacaksınız?

Yasal yollara başvurmadan önce tam olarak ne kadar haksız ücret kesilmiş olduğunu belirlemek son derece önemlidir. Bu nedenle öncelikle kredi kullandığınız bankaya müracaat ederek kullandığınız krediye ilişkin tüm masrafları gösteren hesap ekstresini istemeniz gerekir. Bu ekstrede sizin tarafınızdan yapılan tüm ödemeler bulunduğundan haksız alınan ücretler de ortaya çıkacaktır.

Bankalar bu belgeleri vermekte zorluk çıkartmakta ya da belgeleri vermek için bir ücret talep etmektedirler. Ücreti vermekten çekinmeyin çünkü dosya masrafı konusunda hakem heyetine ya da mahkemeye yapılacak olan başvuru ile birlikte bu ücreti de talep etmek mümkün.

Alacak miktarı belirledikten sonra bankanıza bir ihtarname göndererek ya da yazılı bir başvuru ile haksız olarak alınan tutarın iadesini istemeniz size dava aşamasında faizin başlangıç tarihinin belirlenmesi hususunda avantaj sağlayacaktır. Böylelikle bankaya başvuru tarihinden itibaren faiz işleyecektir. Bazı bankalar eğer talep edilen dosya masrafı belirli bir limitin altında ise tüketicinin başvurusu üzerine ödeme yapmaktaysa da genel yaklaşım olarak size ya olumsuz cevap verecek ya da hiç cevap vermeyecektir.

Miktara göre başvuracağınız kurumlar

Yargı yoluna başvurmak için görev sınırlarını bilmek önemlidir.

  • Eğer büyükşehir statüsündeki bir ilde oturuyorsanız, 2.200 TL’nin altındaki miktarlar için bulunduğunuz ilçedeki Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurmalısınız.
  • 2.200 TL ile 3.300 TL arasındaki miktarlar için İl Tüketici Hakem Heyeti’ne, iadesini istediğiniz meblağın 3.300 TL’nin üzerinde olması halinde ise Tüketici Mahkemesi’ne başvurmanız gerekir.
  • Eğer büyükşehir statüsünde olmayan bir ilde oturuyorsanız o zaman 3.300 TL’ye kadar olan uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyeti’ne, bu miktarın üzerindeki talepler için ise Tüketici Mahkemesi’ne başvurmak gerekir.
  • Büyükşehir statüsünde olmayan bir ile bağlı ilçede oturuyorsanız 2.200 TL ile 3.300 TL arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyeti’ne, 3.300 TL’nin üzerinde ise Tüketici Mahkemesi’ne başvuru yapılması gerekir.
  • Tüketici mahkemesinin bulunmadığı yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemeleri görevlidir.

Bu parasal sınırlar 2015 yılı için geçerli olup her sene artırılarak belirlenir. 

Avukat Dilek Şahinci

False