GeriSağlık Koruyucu tedavi vitaminle yapılıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Koruyucu tedavi vitaminle yapılıyor

Koruyucu tedavi vitaminle yapılıyor

Sarı nokta hastalığında sebze meyve tüketimi önemli yer tutuyor.

Merkezi görmeden sorumlu bir retina rahatsızlığı olan sarı nokta hastalığının genellikle 55 yaş ve sonrasında ortaya çıktığını belirten Dr. Ali Tarık Sakoğlu, konuyla ilgili detayları açıklayarak görme kalitesinin bozulmaması için önerilerde bulundu.

Dr. Ali Tarık Sakoğlu, sarı nokta hastalığının (Makula) kuru tipinde hastalara koruyucu amaçlı vitamin verildiğini söyledi. Sakoğlu; domates, havuç, kabak, karalahana, ıspanak, portakal, kivi ve avakado gibi sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunan çeşitli vitamin ve minerallerin, yaşlılığa bağlı görme problemlerine karşı önemli işlev gördüklerini kaydetti.

Damar içermeyen, uzağı görmeyi ve renkleri algılamayı sağlayan sarı noktalar, aydınlıkta görme işlevini sağlayan hücrelerden oluşuyor. Sarı nokta hastalığı da söz konusu sarı noktanın, yaşın ilerlemesine bağlı olarak bozulması olarak açıklanıyor. Genellikle 55 yaş sonrası ortaya çıkan ve ilerledikçe görülme sıklığı artan hastalık, evde günlük işlerini tek başına yapamama, araba kullanamama ve alışverişe gidememe gibi günlük işleri zorlaştırıyor. Yavaş ilerleyen hastalık, görme kalitelerinde bozulma, bakılan alanın ortasında flu bir bölge görülmesiyle ortaya çıkıyor. En ileri boyutunda ise görme oranı yüzde 5’e düşüyor. Görme, körlük düzeyine gelse de hastanın ışığı kaybetmesi söz konusu olmuyor. Sarı nokta hastalığında yaş tipinin tehlikeli olduğunun altını çizen uzmanlar, hastalığın erken dönemde teşhis edilerek takip altına alınması ve gerekli tedavinin başlamasının büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor.

Hastalıktan korunmak için neler yapılmalı?

Dr. Ali Tarık Sakoğlu, hastalığın kuru tipinde koruyucu amaçlı olarak A, C, E vitaminleri, çinko, selenyum, lutein, zeaksantin ve omega 3 kullanıldığını belirtti. Dr. Sakoğlu, “Yaşlılığa bağlı görme problemlerinde önemli destek vitaminli maddelerdir. Domates, havuç, kabak, karalahana, ıspanak, portakal, kivi ve avokadoda bol miktarda bulunur. Bu vitaminlerin etkili olabilmesi için aşırı miktarda kullanılması gerekir. Çalışmalar, makula dejenerasyonunun kuru tipinde vitamin, mineral, omega-3 ve antioksidanlarla yapılan koruma amaçlı tedavinin hastalığın ilerlemesini yavaşlattığını göstermektedir. Yine de sağlıklı ve hareketli bir yaşam, sigara içilmemesi, omega 3’den zengin Akdeniz diyeti, bol balık ve koyu yeşil sebzelerden zengin diyet alınması, hipertansiyon, diyabet gibi damar hastalıklarının iyi kontrol altına alınmış olması ve güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunulması da dikkat edilmesi gereken noktalardır” bilgisini verdi.

Görme kalitesinin bozulmaması için balık tüketmek şart

Görme kalitesinin bozulmaması için önerilerde bulunan Dr. Ali Tarık Sakoğlu, “Kalıtım ve yaş gibi değiştirilemeyen risk faktörlerinin dışında yaşa bağlı görme kaybı riskini en aza indirmek mümkün olabilir. Bunun için bol bol balık yiyin. Özellikle Omega 3 ve 6 açısında zengin olan alabalık, somon gibi balıkları tercih edin. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenin. Ispanak, marul, brokoli gibi yeşil sebzeleri bol miktarda tüketin. Akdeniz tarzı beslenme idealdir. Kırmızı et, salam, sucuk gibi ürünleri tüketmeyin. Bitkisel yağları ve zeytinyağı tercih edin. Katı yağlardan uzak durun. Sigara içmeyin, fazla kilolara dur deyin. Hipertansiyon ve kalp hastalığı gibi sorunlarınız varsa tedavilerini ihmal etmeyin” ifadelerini kullandı.

CHA

False