GeriSağlık Klima hangi hastalıklara davetiye çıkarıyor?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Klima hangi hastalıklara davetiye çıkarıyor?

Klima hangi hastalıklara davetiye çıkarıyor?

Uzmanlar, gece yatarken klimaların mutlaka kapatılması uyarısında bulunuyor.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esma Öztürk, bilinçsiz kullanılan klimaların solunum yolu hastalıklarını tetiklediğini belirterek özellikle gece yatarken klimaların kapatılması gerektiğini söyledi.

Hava sıcaklıklarının yükselmesiyle klima kullanımının da arttığına dikkat çeken Dr. Esma Öztürk, üst solunum yolu enfeksiyonları, zatürree ve yüz felci gibi hastalıklara davetiye çıkarılmamasına vurgu yaptı. Klimaların çalışmaya başladığı dakikalarda, filtrelerinde yuvalanan birçok mikrobun havaya karıştığını hatırlatan Dr. Esma Öztürk şunları söyledi:

"Yoğun olarak havaya karışan bu mikroplar solunum yolu hastalıklarına yol açabilir. O nedenle klima ilk çalıştırıldığında bir süre pencere açılmalıdır. Klimanın ayarı hemen en soğuk konuma getirilmemeli, ısı yavaş yavaş düşürülmelidir. Bu şekilde vücut ısı değişimine uyum sağlar. Klima çalıştığı ortamın nem oranını azaltır. O nedenle ortamı nemlendirici önlemler alınmalıdır. Klimanın doğrudan yüze hava üflemesi yüz felcine neden olabilir. Klima çalışırken sıcak ve soğuk hava sirkülasyonu için zaman zaman ortam havalandırılmalıdır. Geceleri klima açık uyumak son derece sakıncalıdır. Bu nedenle yatmadan önce klima çalıştırılarak ortam soğutulmalı, sonra klima kapatılarak uyunmalıdır."

DHA
 

False