GeriÇocuk Sağlığı "Kızım sürekli dudaktan öpmek istiyor, ne yapmalıyım?"
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

"Kızım sürekli dudaktan öpmek istiyor, ne yapmalıyım?"

"Kızım sürekli dudaktan öpmek istiyor, ne yapmalıyım?"

Çocuğunuz sizi ya da babasını dudaktan öpmek isterse nasıl davranmalısınız? Çocukları dudaktan öpmek psikolojik ve cinsel gelişimleri açısından sakıncalı mı? Çocuklara mahremiyet eğitimi nasıl verilir? Bakalım bu konuda uzmanlar neler söylüyor.

Kızım sürekli dudaktan öpmek istiyor, ne yapmalıyım

Kuşkusuz hepimiz çocuklarımızı çok seviyoruz ve onlar için en iyisini istiyoruz. Çocuklarımıza bol bol sarılmakta, öpmekte tabii ki yanlış bir şey yok. Hatta bu onların sağlıklı, güvenli, mutlu gelişimi için oldukça faydalı. Ama mutlaka dikkatli olmamız gereken noktalar da var. Dikkat edilmesi gereken noktaları Uzman Psikolog Burcu Sancar Çapa anlatıyor.

  • Çocuklarımızı ne çok mesafeli olarak, ne de çocuğun aklını karıştıracak, mahremiyet eğitimindeki özel alan algısını bozacak, mikrop kapmasına sebep olacak şekilde sevmemek en mantıklısı.
  • Aslında sadece dudaktan öpmenin yanlış olduğunu düşünmek de doğru değil. Çocuk öpülmek istemediği zamanlarda yanaktan da olsa öpmekte ısrar etmek, sıkıştırarak, ısırarak öpmek çocukların psikolojik ve sosyal gelişimi açısından zararlı davranışlardır. Bunları yaparak sevginizi ifade ettiğimizi düşünürken, onların gelişimine, benlik algısına zarar veriyor da olabiliriz.
  • Çocuklarımız neyin doğru, neyin yanlış olduğunu ilk başta bizi gözlemleyerek öğrenirler. Bu da bize anne-babalar olarak çok önemli görevler verir. Çocuklarımıza doğru örnekler sunalım. Sevgimizi, tabii ki onlara gösterelim. Ancak sevgimizi gösterirken, onların birer birey olduklarını ve buna saygı duyulması gerektiğini unutmayalım.

ÇOCUK BİLİNÇALTI "DUDAKTAN ÖPÜLMEK İYİDİR"İ KODLUYOR

Çocuk bilinçaltı "Dudaktan öpmek iyidir'i kodluyor" diyen Evlilik ve Çocuk Terapisti Uzman Psikolog bu konuda aileleri uyarıyor.

Çocuklara göre bir şey ya iyidir, ya kötüdür. Çocuk bilinçaltı olumlu duygu yaşadığı dokunmaları iyi, güzel keyif verici; olumsuz duygu yaşadığı dokunmaları kötü, acı verici olarak kodlar. Siz anne ve baba olarak çocuğun dudağını sevgiyle, mutlu bir şekilde öptüğünüzde çocuk bundan keyif alır ve kodu doğal olarak şu şekilde oluşur; “Dudaktan öpülmek iyidir.” İyi ve olumlu hissedilen davranışlara daha çok yapılır.

BAŞKALARININ DUDAKTAN ÖPMESİNİ YADIRGAMAZ

Çocuk başka kişilerin de dudağından öpmesini yadırgamaz. Çünkü anne ve baba yaparsa doğrudur. Dudaklar beyinde en çok nöron sayısına sahip bölgelerden biri olduğu için bu duygunun kalıcı olmasına da neden olur.

PEKİ, BU ALGI ÇOCUĞUN YAŞAMINI NASIL ETKİLİYOR?

Bu kodlama sonrasında çocuk anne ve babaya benzer yetişkinlerin dudağından öpmek isteyebilir ya da onların bu isteğine olumlu yanıt verebilir. Bu durum maalesef çocuğu tacize açık hale getirir.

Çocuk yabancı kişileri ayırt edecek yaşa gelse de bu davranış keyif veren bir duyguyla eşleştirildiği için ‘hayır’ diyebilme olasılığı düşer.
Çocuğun kendini kötü niyetli kişilerden koruması adına verilen mahremiyet eğitimi anne ve baba da yaptığı için etkisiz hale gelebilir.
Dudaklarından öpülen çocuklar cinsel olarak erken uyarılabilir. Erken uyarılan çocuklarda, insanlar içinde mastürbasyon yapma, akranlarını suiistimal etme gibi olumsuz cinsel davranışlar gözlenir.

Aile içinde dudağından öpülen çocuklar, bunu sevgi gösterisi olarak kodladıkları için kreşte sevdiği arkadaşlarının dudaklarından öpme eğiliminde ya da buna izin verme eğiliminde olurlar.

Babanın kızını; annenin oğlunu dudaktan öpmesi çocuğun ileride evlilik hayatında cinselliğini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocuğun ileride hem cinsinden hoşlanabilmesine bu da cinsel yöneliminde sorunlara neden olabilir.

Cinsel olarak erken uyarılan çocuklar ergenlik dönemlerinde erken ve sağlıklı olmayan cinsel ilişkilere maruz kalabilir.
Sevginizi ve ilginizi çocuklarınızın özel bölgelerine dokunarak göstermeyin.

False