GeriBebek Sağlığı Kış aylarında bebek cildi nasıl korumalı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kış aylarında bebek cildi nasıl korumalı?

Kış aylarında bebek cildi nasıl korumalı?

Banyodan sonra bebeğinizin cildini mutlaka nemlendirmelisiniz.

"Bebek ve erişkin cildi arasında yapısal ve fonksiyonel olarak önemli farklar bulunmaktadır.

Cildin dış ve orta tabakası bebeklerde daha incedir" diyor Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nilgün Gökyayla ve bebeklerin cildinin korunmasında dikkat edilmesi gereken noktaları anlatıyor... Bebeklerin derisinin elastin lifleri doğumdan sonra gelişmeye başlar ve erişkine benzer yapıya ancak 3 yaşında ulaşır. Bu nedenle bebek cildi çok daha hassastır. İrritasyon ve fiziksel hasara çok daha kolay maruz kalır. Bebek temizlik ürünlerini seçerken bu özellikler göz önünde bulundurulup yumuşak formüllü olanlar tercih edilmelidir. Bir bebeğin gözleri saçı ve derisi kadar hassastır. Yenidoğanların gözyaşı salgıları henüz başlamadığından zararlı maddelere karşı gözleri savunmasızdır. Bu nedenle bebek temizlik ürünleri sabun içermemelidir.

Dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

Banyodan sonra bebeğinizin cildini mutlaka nemlendirmelisiniz.

Şeçeceğiniz ürünler alkol, paraben içermemeli, parfümsüz olmalıdır.

Giysilerini yıkarken yine kokusuz, yumuşak formüller kullanmalı, çift durulama yapılmalıdır.

Bebeğinizin bütün giysilerini mutlaka ütülemelisiniz.

Seçeceğiniz giysiler mutlaka pamuklu olmalıdır. Ortamın ısısı ve nemi de bebeğinizin cildini etkiler. Ortamın ısısı 19 - 24 C arasında, nemi ise % 40 -50 arasında olmalıdır. Soğuk kış günlerinde bebeğinizin cildini soğuk hasarına karşı korumalısınız.

Açık havaya çıkmadan yüzüne koruyucu krem kullanmalısınız. Kış aylarında soğuk alerjisi olanlarda egzamaya karşı çinkolu ürünler tercih edilmelidir. Soğuk alerjisinde bebeğinizin cildinde kızarıklık, pullanma ve sulanma gözlersiniz. Bebek cildinin sağlığında beslenme de önemli rol oynar.

Bebeklere yeterli sıvı verilmeli, asitli, alerjenik gıdalar (narenciye, fındık, fıstık, ceviz, bal) verilmemelidir. Yaşa göre beslenme kurallarına dikkat edilmelidir. Asitli, alerjen gıdalar bebeklerde pişiğe de neden olur. Kış aylarında bebeklerinizi soğuktan korumak için üst üste yünlü, polar giysiler giydirirseniz, isilik ve egzamadan kurtaramazsınız. Yine kış aylarında bebeklerinizi haftada 3 kezden az yıkamayınız. Yıkadığınız ortamı 30 C'ye kadar ısıtıp banyodan sonra 2 saat içinde ısıyı yavaş yavaş azaltırsanız, bebeğinize kışın da temiz ve sağlıklı bakabilirsiniz.

False