GeriKişisel Bakım Kimyasal peeling, cildi canlandırıyor!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kimyasal peeling, cildi canlandırıyor!

Kimyasal peeling, cildi canlandırıyor!

Ciltte istenmeyen lekeleri gidererek sivilce izlerini de yok ediyor.

Kimyasal peeling, deriyi canlandırmak, gençleştirmek, sivilce ve izlerini, ciltte istenmeyen lekeleri gidermek, görünüşü iyileştirmek için deriye bazı solüsyonların uygulanması işlemidir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Nermin Filizci Varılsüha, kimyasal peeling hakkında merak edilenleri anlattı.

Peeling uygulaması cildin yıpranmış, tazeliğini ve parlaklığını kaybetmiş üst tabakasının soyulmasını ve dökülmesini sağlar. Ayrıca derinin daha alt tabakalarında yeniden bir yapılanma süreci başlatılıp kollajen sentezini uyararak daha genç ve sağlıklı bir cildin ortaya çıkmasını sağlar.

Kimyasal peeling maddesinin içeriği, ulaşılacak deri katmanının derinliği hekim tarafından her hasta için ayrı ayrı ele alınması gereken önemli bir kriterdir. Kimyasal soyucular, işlemin derinlik seviyesine göre yüzeysel, orta ve derin olmak üzere sınıflandırılırlar:

1) YÜZEYSEL PEELİNG

Derinin en üst katmanı olan stratum korneum tabakasının soyulmasıdır. Yüzeyel soymada en çok meyve asitleri olarak bilinen alfa hidroksi asitler kullanılır. Bunlar arasında glikolik ve laktik asitler sıklıkla tercih edilir. Yine akne tedavisinde kullanılan salisilik asit de en çok kullanılan yüzeyel peelinglerden biridir.

2) ORTA DERİNLİKTEKİ PEELİNG

Triklosetik asit (TCA), Jessner solüsyonu en çok kullanılan ajanlardır. Papiller ve üst retiküler dermiste harabiyete yol açar. Pigment değişikliklerinde, hafif-orta derecedeki kırışıklıklarda, fotoyaşlanma sonucu oluşan etkileri tedavi etmede kullanılırlar.

3) DERİN PEELİNG

Yüksek konsantrasyonda TCA, Jessner, fenol gibi ajanlar kullanarak, Papiller ve retiküler dermiste nekroz ve inflamasyon oluşturarak ciddi soyulma yaratırlar. Derin kırışıklık, şiddetli fotoyaşlanma da uygulanır.

Kimyasal peeling önemli bir uygulama olup, mutlaka bir dermatolog tarafından veya gözetiminde uygulanmalıdır.

Uygulamalar mutlaka kış döneminde yapılmalıdır.

Seans araları yüzeyel peelinglerde 10- 15 gün, derin peelinglerde ayda bir uygulanabilir.

Peeling işlemi kısa süreli bir işlemdir. İşlem sonrası normal günlük yaşama hemen dönülebilir.

Seans araları ve sonrasında mutlaka güneş koruyucu kullanılmalıdır.

KİMYASAL PEELİNG HANGİ ALANLARDA ETKİLİDİR?

  • Gözaltı ve çevresindeki kırışıklıklarda
  • Yüzdeki kırışıklıklarda
  • Güneş ışınlarına bağlı oluşan fotoyaşlanmada
  • Sivilce ve izlerinde
  • Güneş lekeleri, yaşlılık lekeleri, çiller, doğum kontrol ilaçları ve gebeliğe bağlı oluşmuş hormonal nedenli lekelerin tedavisinde etkili bir yöntemdir.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Nermin Filizci Varılsüha

False