GeriSağlık Kimyasal atığa bulaşmış gıda tehdidi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kimyasal atığa bulaşmış gıda tehdidi

Kimyasal atığa bulaşmış gıda tehdidi

Bursa halkı uyardı. Peki, uzmanlar ne diyor?

Bursa'da, sanayi atıklarıyla kirlenen Nilüfer çayından tarlalarını sulayan köylüler ayaklandı. 52 köyün kadınları, şehir merkezine yürüyerek, yetkililere seslendi ve şehirde yaşayanları da uyardı: "Üzülerek belirtmeliyiz ki, siz şehirliler de bu zehirle sulanmış sebze ve meyveleri tüketiyorsunuz."

Aldığımız meyve ve sebzelerin kimyasal atığa bulaşıp bulaşmadığını dışarıdan bakarak anlamamız neredeyse mümkün değil. Bursa’daki vakanın yanı sıra sulanmasa bile kimyasal atık suyu bulaşmış gıdalar da sağlığımızı tehdit ediyor. Beslenme Uzmanı Serap Orak Tufan, Hürriyet Aile okurları için evde alınabilecek önlemleri anlattı.

“Öncelikle sebze ve meyvelerin her koşulda bol su ile yıkanması gerekli. Bu işlemin akan suda yapılması tercih edilmeli, kaptaki suda yıkanacaksa bile suyun birkaç kez değiştirilmesi lazım. Bunun dışında kabuklu sebze ve meyveleri soyarak bazı kimyasallardan arınması sağlanabilir. Soyulamayan ya da yeşil yapraklı sebzeler sirkeli suda bekletilerek de yıkanabilir.

Ancak ağır metalli kimyasala maruz kalmış besinlerin kabuğu soymak, arındırıcı suda bekletmek de işe yaramayacaktır. Önerilerimiz kabuktan içeri geçmeyecek düzeyde bir zehirlilik halinde geçerlidir.”

Zehirlenme durumunda belirtiler neler?

“Kimyasal atık zehirlenmelerinde önce mide ve barsak sisteminde bozukluk görülür; mide bulantısı, kusma, kramp ve ishal gibi. Bunun yanında ani ateş yükselmesi görülür. Bunların tespit edilmesi durumunda hemen bir doktora başvurulmalıdır. Hastalar besin zehirlenmesinde yoğurt yiyerek çözüm bulmaya çalışıyor ancak kimyasal atık zehirlenmesinde muhakkak hastaneye gidilmesi ve midelerinin yıkanması gerekecektir.” 

False