GeriSağlık Kim en özel gününde fit görünmek istemez?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kim en özel gününde fit görünmek istemez?

Kim en özel gününde fit görünmek istemez?

Gelinlere özel beslenme programı ile ideal kilonuza kavuşun!

Düğün sezonu yavaş yavaş açılıyor ve gelin adaylarını kilo verme telaşı sardı. Diyetisyen Deniz Berksoy, gelin adaylarına özel bir beslenme programı hazırladı. İşte o beslenme programı ve dikkat edilmesi gereken önemli noktalar…

Bol su her zaman işe yarar: Günde en az 10 bardak su için. Öğünlerden önce en az yarım bardak su için. Su vücudumuzda katalizör görevi gördüğü için kilo vermeye giden yolda en büyük yardımcımızdır.

Yumurta takviyesi: Güne glisemik indeksi düşük protein kalitesi yüksek besinlerden yumurta ile başlayın. Bu şekilde glisemik indeksi yüksek bir kahvaltıya oranla daha fazla yağ yakabilirsiniz.

Doğru atıştırmalıkları tercih edin: Gün boyunca yapılan bilinçsiz atıştırmaların yerine miktarına dikkat ederek doğru ara öğünü seçmeniz önemli. Örneğin; buzdolabı poşetine 5 badem, 5 fındık, 4 kuru kayısı koyun. İki ara öğün olarak tüketin. Her gün alternatifleri çeşitlendirerek devam edin.

Tam tahıllı beslenin: Ana öğünlerde tam tahıllı besinler, kahverengi pirinç veya bulguru tercih edin. Yapılan bir araştırmada, beslenme programında esmer pirinç olanların olmayanlara göre kilo verme oranları % 23 daha yüksek bulunmuş.

Beslenmenizde yağ yakıcı besinler olsun: En önemli yağ yakıcı besinler olan sebze, meyve ve kurubaklagilleri beslenmenizden eksik etmeyin. Örneğin; greyfurt yağ depolanmasını engeller ve insülini dengeler. Kurubaklagillerden mercimek yağ kaybını sağlayıcı aminoasitler içerir. Kabak yüksek oranda lif içerir ve karbonhidratların vücutta doğru yakıt olarak kullanılmasını sağlar.

Probiyotik ürünleri tüketin: Kansere karşı koruyuculuğu kanıtlanmış, sindirim sistemini düzenleyici, kolesterolü düşürücü özelliği olan probiyotik yoğurt, kefir gibi ürünlere beslenme programınızda mutlaka yer verin.

Masa başından kalkın: İş hayatınızın büyük bölümü masa başında geçiyorsa hafta sonu bunu telafi ederek metabolizmanızı hareketlendirmelisiniz. Sürekli oturan kişilerin bel çevresinin hareketli olanlara göre 4 cm daha fazla olduğu bulunmuş. Hafta sonu koşu ve yürüyüş gibi dolaşımı hızlandırıcı hareketler yapın.

İyi uyuyun: Düzenli uykunun kilo vermede önemli olduğu kanıtlanmış. Günde 5 saat uyuyanların 7-8 saat uyuyan kişilere göre daha kilolu olduğu görülmüş. Bunun sebebi uykusuzluğun açlık hissini artıran hormonları aktifleştirmesidir.

Düğün gününe yukarıda belirttiğimiz koşullara uygun bir beslenme programı ile haftada 1-1,5 kg yağ kaybı sağlayarak ideal kilonuzda girebilirsiniz.

Örnek beslenme programı

Sabah: 1 adet yumurta + 30 gr beyaz peynir + yeşillik (Tere, roka, maydanoz) + 1 bardak yağsız süt + 1 ince dilim tam tahıllı ekmek

Ara öğün: 3 adet kuru kayısı + 5 adet badem veya fındık

Öğle:
- 1 kase sebze çorbası veya 8 çorba kaşığı sebze yemeği
- 3 çorba kaşığı bulgur pilavı veya 1 ince dilim tam tahıllı ekmek
- Karışık mevsim salatası (yağsız)

Ara öğün: 1 adet greyfurt veya 1 adet portakal veya 1 adet elma

Akşam:
- 100 gr ızgara et veya 6 çorba kaşığı kurubaklagil yemeği veya 200 gr fırında balık (Haftanın 2 günü)
- 3 çorba kaşığı tam yağlı kaymaksız yoğurt
- 1 ince dilim çavdar ekmeği
- Karışık mevsim salatası (yağsız)

Akşam alternatif: 80 gr ton balığı veya 100 gr tavuklu salata + 1 ince dilim çavdar ekmeği

Ara öğün: 1 kutu probiyotik yoğurt veya 1 çay bardağı kefir

Saat 23.30: Uyku saati

* Günlük 10 bardak su. gün içerisinde 1-2 fincan yeşil çay. Su ve yeşil çay içine tarçın eklenebilir.

* Hafta sonu 1’er saat yürüyüş veya 30 dakika koşu. Egzersiz öncesi 1 fincan yağsız süt ile hazır kahve içilebilir.

Not: Yaklaşık 1200 kalori içeren bu program örnek olarak hazırlanmıştır. Beslenme programı kişinin yaşına, kilosuna, boyuna, metabolizmasına göre değişiklik gösterebilir.  

False