GeriHamilelikte Beslenme Kim Demiş Hamileler Yüzemez Diye!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kim Demiş Hamileler Yüzemez Diye!

Kim Demiş Hamileler Yüzemez Diye!

Attığınız her kulacın size ve bebeğinize sağladığı faydalar bu haberde.

Anne adayları, enfeksiyon kapma veya düşme, çarpma gibi riskler nedeniyle yüzerek serinlemeyi tercih etmiyor ancak yüzme hamilelikte yapılabilecek en iyi sporlardan biri.

Yüzmenin dolaşım sistemi ve kaslar üzerinde pek çok olumlu etkisi var. Yüzme esnasında kol, bacak ve karın bölgesinde bulunan bütün kas grupları çalıştırılıyor. Kalp atım hızı ve alınan oksijen miktarı arttığı için bebeğe giden oksijen miktarında da artış söz konusu.

Yüzmeyi gebelikteki en uygun spor dalı haline getiren faktör ise çok daha önemli: Yaralanma tehlikesinin olmaması. Gerçekten de yüzme bilen bir kişinin suda kendi kendini yaralaması, düşmesi ve bir yerlere çarpması neredeyse olanaksız.

Kişi yüzerken kendini suyun içinde ağırlıksız hisseder. Bu da özellikle hamile kadınların bebeğin anne vücuduna verdiği basıncın hissedilmemesine yol açar. Yüzmenin yararı bununla da sınırlı değil.

Yüzme psikolojik açıdan da son derece yararlı bir spor dalıdır. Yapılan araştırmalar gebelikleri sırasında düzenli yüzen kadınların kendilerini daha az yorgun hissettiklerini, daha güzel uyuduklarını ve gebeliğin getirdiği ruhsal ve fiziksel streslerle daha kolay başa çıkabildiklerini göstermiştir.

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Gebelik sırasında yüzerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Bu noktaların en başında ise temizliğinden emin olunmayan sulara girilmemesi geliyor.

Havuzdan eğer çok fazla kişi yararlanıyorsa denizi tercih etmekte fayda vardır. Zira çok kişinin yararlandığı bir havuzda mikrop kapma olasılığı daha fazladır. Gebelik öncesinde düzenli olarak yüzen kadınlar, daha önceki programlarına devam edebilirler. Ancak gebe kaldıktan sonra ilk kez denize girecekler biraz daha dikkatli olmak zorundadır.

Suya girmeden önce vücudu ısıtmak, yavaş yüzmek ve dozu yavaş yavaş artırmak gerekiyor. Gebeliğinin ilk üç ayında bulunanlar için günde 20 dakika yüzmek yeterli. Yine bu dönemde sabah erken saatlerde yüzmek gebeliğe bağlı bulantı ve kusmaları azaltıyor ve günün geri kalan kısmının daha rahat geçirilmesine yardımcı oluyor.

İkinci üç aylık dönemde ise su eklem ve bağları destekleyerek bel ve sırt ağrılarının azalmasına yardımcı oluyor. Bu dönemde daha önceki yüzme alışkanlıkları aynen devam edebilir.

Son dönemlerde ise yüzmeye devam etmekte herhangi bir sakınca yoktur. Ancak vücudu fazla sıkmayan, gebeler için tasarlanmış mayoları kullanmak gerekiyor.

Sudaki Egzersizler Terletmiyor

Karada yapılan kültür fizik hareketleri suda da yapılabilir. Bazı egzersizlerin karada değil de suda yapılması terlemenin ve aşırı ısınmanın önüne geçmektedir. Kültür fizik hareketleri yapıldığı sırada suyun meme başı hizasında olmasına dikkat edilmelidir.

Tabii bu kural yüzerken de geçerlidir. Özellikle sık sık kramp giren kadınlar boy hizasını geçmeyecek derinliklerde yüzmelidir. Olası bir kramp durumunda yardım alabilmek için suya tek başına girmemeye de özen gösterilmelidir.

Ayrıca yüzerken nefes tutup çok uzun süre dalınmamalıdır. Bu basit kurallara uyulması durumunda; gebeliğinde kanama, düşük tehlikesi, suların erken açılması gibi problem yaşamayan tüm kadınlar doğuma kadar yüzebilir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı 
Op. Dr. Gökmen İyigün

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

False