GeriSağlık Keşke kuşak çatışması devam etseymiş
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Keşke kuşak çatışması devam etseymiş

Keşke kuşak çatışması devam etseymiş

Öğretmen cinayetini uzmanlar nasıl yorumladı?

İzmir’in Karabağlar İlçesi’nde 8’inci sınıf öğrencisinin (H.K.) öğretmenini (Rabia Sevilay Durukan) bıçaklayarak öldürdüğü haberi, öğretmen şiddetinden sonra öğrenci şiddetinin de hala devam ettiğini hatırlattı bize. 15 yaşındaki genci cinayete iten neden tam olarak bilinmese de Psikolojik Danışman Sonnur Kükürt’e çocuk yaşta yaşanan bu cinnetlerin altında neler olabileceğini sorduk.

15 yaşındaki H.K., sınıfa geç geldiği için öğretmeni onu müdürün yanına gönderdi. H.K. öğretmenini tehdit etti ve daha sonra da bıçaklayarak öldürdü. Hikayenin bildiğimiz kısımları bunlar. Peki, sadece H.K. değil agresiflikte yetişkinleri bile geride bırakan bu çocukların/gençlerin suça yaklaşmadaki nedenleri ne olabilir? Çocukların ergenlik döneminde zaten doğal bir agresifliğe sahip olduğunu belirten Kükürt, 8. sınıfta tabi tutuldukları SBS sınavlarıyla da gerginliklerinin arttığını söylüyor ve şöyle devam ediyor:

“Bir çocuğunun IQ seviyesi kadar EQ (duygusal zeka) seviyelerinin de önemli olduğunu unutuyoruz. Empati yeteneğinden yoksun kalıyorlar. Sınavlar ve bilgisayardan oluşan dünyaları, çocukların hırçınlaşmasını hızlandırıyor. Ailevi sorunları olan, arkadaşlık ilişkileri zayıf, okulda yeterli sosyal iletişime tabi olamayan çocukların şiddete de daha kolay teslim oldukları söyleyebiliriz. Okullarda eskiden ‘rehberlik’ gibi bir hizmet vardı şimdi azaldı, çocuklar sınavlar arasında sıkışıyor ve onların sıkıntılarını akıtabilecekleri bir mecra yaratılamıyor. Bu olayda da benzerlerinde yükü ne sadece çocuğa ne ailesine ne de okula yıkmak lazım. Hepsi bir bütünün parçaları aslında. Yargılamadan önce suça itilen her çocuğun durumunu anlamaya çalışmak gerekli çünkü hiçbir çocuk suçlu doğmaz.”

Artık kuşak çatışması yok çünkü…

Ergenlik döneminde yaşanılan sorunlar ile ilgili ailelerin kendisini sık sık ziyaret ettiğini söyleyen Kükürt, artık bu sorunların içeriğinde büyük değişimler olduğunu şu sözlerle açıklıyor:

“Eskiden aileler kuşak çatışmasından dolayı çatışma yaşadıkları için yardım almaya gelirlerdi. Artık sorun sadece ‘çatışma’ çünkü iletişim yok. Keşke iletişim olsa da kuşak çatışması devam etseymiş. Bilgisayarı kapatma uyarısında bulunan anne-babaya yönelik çıkışmalar ve kavgaları çok sık duyuyoruz. İletişim çağında iletişimsiz kalıyoruz. Önce bu sorunu halletmek gerekiyor.”

Hazırlayan: Hanife Yaşar

False