GeriSağlık Kepek ekmeklerindeki büyük sahtekarlık
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kepek ekmeklerindeki büyük sahtekarlık

Kepek ekmeklerindeki büyük sahtekarlık

Rengi siyaha yakın ekmekleri tüketmeyin!

Ankara Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar ile Ankara Fırıncılar Odası Başkanı Gürsel Alnıaçık, fırsatçıların ekmeği daha siyah göstermek için kavrulmuş malt ve karamel kullandığını belirtti.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ankara Fırıncılar Odası Başkanı Gürsel Alnıaçık, son bir yılda tam buğdaylı ekmek tüketiminin yüzde 10 arttığını aktardı. Buğday renginin açık kahverengi olduğu, piyasada bulunan simsiyah ekmeklerin tüketilmemesi uyarısında bulundu.

Ankara Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar da sağlık açısından vatandaşlara beyaz undan yapılmış ekmek yerine tamamen buğday unundan yapılan esmer ekmeği önerdi. Ali İlkbahar, kimi fırsatçıların bunu kullandığını ve ekmeği siyahlaştırmak için içine muhtelif maddeler karıştırdığını iddia etti.

İlkbahar, Hacettepe Üniversitesi Gıda Uzmanı Prof. Dr. Hamit Köksel aracılığıyla bir araştırma yaptıklarını ve araştırma sonucunda sağlık açısından cazip hale gelen siyah ekmeği daha da siyahlaştırmak için katkı maddelerin kullanıldığının ortaya çıktığını bildirdi.

Simsiyah ekmeklere dikkat!

Prof. Dr. Hamit Köksel ise kepekli ve tam buğday unlarında yapılan hilelerden yakınırken, şunları kaydetti: "Kepekli ve tam buğday unlarının ekmek kalitesine olumsuz etkisi nedeniyle kimi üreticiler beyaz una çok az kepek katarak iyi kabarmış, yüksek hacimli, yumuşak ekmek üretmekte ve ekmeği daha koyu renkli yapmak için koyu kavrulmuş malt veya karamel gibi katkılar ilave etmektedir. Bu ekmeklerin bir bölümü kepek içeriğini yüksek göstermek için dış kısmı kepekle kaplanmaktadır. Esasında kepekli ve tam buğday unlarından üretilen ekmeklerin rengi çok koyu olmaz ve bu ekmeklerin beyaz ekmek kadar kabarmasını beklememek gerekir. Tam buğday ekmeği olduğu belirtilen bir ekmeğin sadece rengine bakarak karar vermek doğru olmaz. Bu ekmek çok iyi kabarmış ve yüksek hacimli ise muhtemelen tam buğday ekmeği değildir. Koyu kavrulmuş malt ve karamel izin verilen katkılardır, ancak ekmekle birlikte sürekli olarak tüketilmeleri doğru değildir. Bunların devamlı çok miktarlarda tüketilmeleri toplum sağlığı açısından sorunlar oluşturabilir. Ayrıca izin verilmeyen ve toplum sağlığı açısından daha büyük sorunlar yaratabilecek katkıların ekmeği daha koyu renkli yapmak için kullanıldığı yönünde duyumlar da alıyoruz."

Tüketicinin hemen siyah ekmeğin katkı içerip içermediğini anlayamayacağını dile getiren Köksel, kepekli ekmeğin beyaz ekmek kadar kabarmadığından; hakiki tam buğday ekmeğinin çok koyu olmadığından ve kabarmadığından söz etti.

CHA

False